Περισσότεροι από 400 ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων θα βρίσκονται την Πέμπτη στην Αθήνα για να συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο Crowd Dialog Europe 17 που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών πόρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Με κεντρικό μήνυμα «να αξιοποιήσουμε τη δύναμη των πολλών για το ευρύτερο καλό», το Crowd Dialog Europe 17 αποτελεί έναν προβεβλημένο ευρωπαϊκό θεσμό που αφορά σύγχρονες μορφές άντλησης ρευστότητας, με την αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους μέσα από νέους τομείς της οικονομίας.

Συγκέντρωση πόρων
Στηρίζεται, κυρίως, στη συγκέντρωση οικονομικών πόρων από έναν ευρύ κύκλο παραγόντων της οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παραγωγικές δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα.
Η Εθνική αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές του Crowd Dialog και είναι ο βασικός βραχίονας αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα. Στο συνέδριο της Αθήνας θα συμμετάσχουν, θα μιλήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι επίσης της επιχειρηματικής κοινότητας και διαφόρων άλλων φορέων από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι τρεις άξονες
Τα θέματα των ομιλιών και του διαλόγου στο συνέδριο της Πέμπτης κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:
l Στο Crowd Funding, ως έναν σημαντικό τρόπο εύρεσης οικονομικών πόρων χρηματοδότησης. Στόχος είναι να συγκεντρώνονται κεφάλαια τα οποία θα διοχετεύονται σε δράσεις που θα ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν με άλλον τρόπο.
l Στην αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου στην αγορά εργασίας Crowd Sourcing, ώστε να αξιοποιηθεί η δύναμη του πλήθους με πρακτικές εφαρμογές σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς.
l Στην ενίσχυση της καινοτομίας από ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων με στόχο την ενιαία και στοχευμένη συνεργασία και την εφαρμογή του πλαισίου που θα αξιοποιεί νέες ευκαιρίες για καινοτομίες σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους (Crowd Innovation).
Ο επικεφαλής του Crowd Dialog στην Ευρώπη Dr. Michael Gebert θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου. Tο συνέδριο διεξάγεται ετησίως σε διαφορετική κάθε φορά πρωτεύουσα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι ένα ξεχωριστό και ανεξάρτητο ολοήμερο συνέδριο για τις νέες ιδέες, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή τους στην οικονομία και την κοινωνία.
Στην Ελλάδα, η Εθνική έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα act4Greece, μια πρωτοβουλία Crowd Funding μεγάλης κλίμακας. To act4Greece είναι μια online πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το πλήθος –από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Oι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται είναι δωρεές και στο μέλλον, εφόσον υπάρξει κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ