Tέσσερις μήνες συμπληρώθηκαν από τον χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων στον χώρο της έκτασης του Ελληνικού και η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, που έκανε την περασμένη Πέμπτη… αυτοψία στη συγκεκριμένη έκταση, δεν αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα.
Η Επιτροπή εξετάζει την ένσταση που έχει υποβάλει η Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για χαρακτηρισμό ως δάσους της συγκεκριμένης έκτασης.
Το συγκεκριμένο κομμάτι γης, όπως έχει τονίσει η διοίκηση της Lamda Development, είναι καθοριστικό για την υλοποίηση της επένδυσης, αφού σε αυτό θα ανεγερθεί διεθνές ξενοδοχειακό θέρετρο συνολικής δυναμικότητας 1.200 δωματίων και θα λειτουργήσει το καζίνο. Οπως μάλιστα είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο CEO της Lamda κ. Οδυσσέας Αθανασίου, δεν πρόκειται για Legoland ώστε να αλλάζει το master plan και να μεταφέρονται κτίρια και εγκαταστάσεις της επένδυσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η συγκεκριμένη έκταση δεν είναι δασική. Απλώς απέκτησε δασική μορφή με δεντροφύτευση (Τεχνητή Φυτεία) από το αμερικανικό κολέγιο θηλέων όταν αυτό λειτουργούσε στην περιοχή.
Σε περίπτωση που η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών απορρίψει την ένσταση της Ελληνικόν ΑΕ,η εταιρεία θα προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, όπως και της πράξης χαρακτηρισμού του δασάρχη Πειραιά.
Και στην περίπτωση όμως που η Επιτροπή δικαιώσει την Ελληνικόν ΑΕ, τα προβλήματα δεν τελειώνουν, αφού εκκρεμεί η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του Master Plan και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης. Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ζητήσει να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος σχεδόν όλη η περιοχή. Δύο φορές έχει συνεδριάσει το ΚΑΣ, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση έγκρισης ή μη του Master Plan και της ΣΜΠΕ.
Στόχος του επενδυτή και της κυβέρνησης είναι να μην κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη μεγάλο τμήμα του Ελληνικού, όπως έχουν εισηγηθεί οι υπηρεσίες της Αρχαιολογίας. Μάλιστα, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία, σύμφωνα με το οποίο η τελευταία θα συνεργαζόταν στενά με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες κατά την εξέλιξη της επένδυσης και θα αναλάμβανε το κόστος των ερευνών.

Οπως και να έχει, οι κατασκευαστικές εργασίες είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν το 2018, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκταμίευση της πρώτης δόση των 300 εκατ. ευρώ επί συνολικού τιμήματος 915 εκατ., αλλά κυρίως η καθυστέρηση της επένδυσης ύψους 8 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει πάνω από 30.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ