Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική για εξόρυξη χρυσού και είχε κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις αντιδράσεις μεγάλης ομάδας κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου κατά της λειτουργίας των μεταλλείων. Ως κυβέρνηση εξακολουθεί να «παίζει καθυστέρηση», εγκρίνει με το σταγονόμετρο άδειες λειτουργίας και όπου εκτιμά ότι υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα (σωστά) παραπέμπει το θέμα στη Διαιτησία.
Την περασμένη Δευτέρα η καναδική Eldorado Gold Corporation, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ανακοίνωσε αναστολή επενδύσεων στα τρία ενεργά μεταλλεία στον Νομό Χαλκιδικής αλλά και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, γεγονός που θα οδηγούσε σε παύση εργασιών περίπου το 90% των εργαζομένων επί συνόλου 2.400.
Αιτία, σύμφωνα με την Eldorado, ήταν οι πολύμηνες καθυστερήσεις για την έγκριση αδειών «ρουτίνας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο και την ημερομηνία έναρξης της διαιτησίας για την τεχνική μελέτη στο Στρατώνι. «Δεν μπορούμε να επενδύουμε κεφάλαια χωρίς να μπορούμε παράλληλα να εξορύσσουμε μεταλλεύματα» υποστήριζε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Δεν πέρασαν τέσσερις ημέρες από την ανακοίνωση της Eldorado και το υπουργείο Περιβάλλοντος μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε εξαιτίας του κινδύνου μια μεγάλη εταιρεία να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε εκδώσει και τις τρεις άδειες και η εταιρεία είχε παραλάβει το έγγραφο έναρξης της διαιτησίας.
Ξεσηκώθηκαν
Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για νίκη» της εταιρείας αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι και να αποκλείσουν το υπουργείο φοβούμενοι για τη δουλειά τους, τα ξένα μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν αρνητικά την Ελλάδα που «διώχνει επενδύσεις» και η αντιπολίτευση να βρει ευκαιρία να ξηλώσει το αφήγημα της «φιλικής κυβέρνησης προς τους επενδυτές» που είχε αναπτύξει ο Πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες και να μην κινδυνέψει η συνέχιση των λειτουργιών στα ορυχεία.

«Η αλήθεια είναι ότι η Eldorado δύσκολα θα φύγει από την Ελλάδα. Η προοπτική κερδοφορίας είναι πολύ μεγάλη, για αυτό και θα κάνει όση υπομονή χρειαστεί» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» έμπειρος παράγοντας του χώρου της εξόρυξης.
Σύμφωνα με το αρχικό business plan, όταν ο καθαρός χρυσός θα αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά –περίπου το 2023 –τότε ο τζίρος της Ελληνικός Χρυσός θα εκτιναχθεί στα 650 εκατ. δολάρια, με το 30% να πηγαίνει στο Δημόσιο μέσα από φόρους, φόρους μισθωτών υπηρεσιών κ.ά., χωρίς να υπολογίζονται τα δικαιώματα (royalties).
Από την άλλη πλευρά, η Ελληνικός Χρυσός από το 2012, όταν απέκτησε τα μεταλλεία, έως σήμερα έχει επενδύσει 3 δισ. ευρώ. Για την εξαγορά 2 δισ. και 1 δισ. για επενδύσεις σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, κεφάλαια που έχουν ληφθεί με δάνειο από τη μητρική και με αύξηση κεφαλαίου στην Ελληνικός Χρυσός που κάλυψε πάλι η μητρική.
Επενδύσεις
Οι επενδύσεις είναι δυναμικές και χρειάζεται να επενδυθούν άλλα 3 δισ. ευρώ. Οι μέτοχοι για να εγκρίνουν τα νέα κονδύλια θέλουν να δουν πρόοδο εργασιών αφού ως τώρα ξοδεύουν και δεν εισπράττουν.
Το μεγάλο στοίχημα για την Eldorado είναι η λειτουργία της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς ο χαλκός του ορυχείου θα επιτρέψει την εξαγωγή χρυσού χωρίς την προσθήκη κυανίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας μεταλλευμάτων στις Σκουριές παρέπεμψε στη Διαιτησία, λέγοντας ότι «το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει πειστεί ποτέ για τις ποσότητες του αρσενικού που θα διοχετευτούν στο περιβάλλον. Με επιτρεπτά όρια το 0,5%-0,4% τα ορυχείο θα έχει 8% αρσενικό, ένα εξωφρενικά υψηλό ποσοστό, και αυτό είναι το επίμαχο θέμα για τη δημιουργία μεταλλουργίας που θα παράξει καθαρό χρυσό. Μιλάμε για τεράστια επίπτωση στο περιβάλλον».
Η Eldorado Gold μέσω του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της George Burns δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες: «Αμέσως μετά την παραλαβή της απαιτούμενης άδειας για το έργο στις Σκουριές και την πρόθεση οικοδόμησης μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου από την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέσηνα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ