Η Marfin Investment Group (MIG) ως εταιρεία συμμετοχών αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το ίδιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί και άλλες εταιρείες holding. Εχει μηδενικά έσοδα αφού οι θυγατρικές της δεν αποδίδουν μερίσματα και κάθε χρόνο συσσωρεύει ζημιές.
Την ίδια στιγμή έχει αναλάβει δάνεια περίπου 700 εκατ. ευρώ (600 μακροπρόθεσμα και 100 βραχυπρόθεσμα) με στοιχεία 31.12.2016 για λογαριασμό των θυγατρικών της, τα οποία όταν λήξει η περίοδος χάριτος (waiver) ενδεχομένως δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει. Για αυτό και η διοίκηση της MIG με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς δρομολογεί τις εξελίξεις για την πώληση των θυγατρικών της (Vivartia, Attica Συμμετοχών και Θεραπευτήριο Υγεία), το ειδικό βάρος των οποίων θα προκαλέσει καραμπόλες σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.

Υποχρεώσεις
Δανειστές της MIG είναι η Τράπεζα Πειραιώς με περίπου 550 εκατ. ευρώ που αποτελεί και τον βασικό της μέτοχο με ποσοστό 31,19% και το αμερικανικό fund Fortress με άλλα 150 εκατ. ευρώ (είχε εξαγοράσει ομολογιακό δάνειο από τη Eurobank στο τέλος του 2016). Τον περασμένο Ιούλιο η συνέλευση της MIG ενέκρινε την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους 460 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4 ετών, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την Τράπεζα Πειραιώς. «Η έκδοση θα οδηγήσει σε επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων υποχρεώσεων και θα συμβάλει στην άμεση επίτευξη των στόχων του ομίλου για μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους» αναφερόταν σε ανακοίνωση της εταιρείας. Η Πειραιώς έχει όμως και μεγάλη έκθεση στον δανεισμό του ομίλου της MIG που ανέρχεται συνολικά στα 1,7 δισ. ευρώ. Η νέα διοίκηση της τράπεζας υπό τον κ. Χ. Μεγάλου μετά την πώληση των Νηρέα και Σελόντα έχει θέσει ως προτεραιότητα την πώληση των θυγατρικών της MIG ώστε να λάβει πίσω όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχει χορηγήσει σε μητρική και όμιλο.
Παίρνουν θέσεις
Ετσι, από τις αρχές του 2018 οι εταιρείες Vivartia (γάλα, εστίαση, κατεψυγμένα), Αttica Συμμετοχών (HSW, Blue Star Ferries, Superfast) και θεραπευτήριο Υγεία θα βγουν προς πώληση, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ήδη να έχουν πάρει θέση στην αφετηρία: ο όμιλος της Chipita θα ενδιαφερθεί για τη Vivartia, η Fortress για την Αttica Συμμετοχών –σήμερα είναι δανειστής της εταιρείας αφού από το 2014 έχει αγοράσει δάνεια και καλύψει ομολογιακή έκδοση 100 εκατ. ευρώ –και το CVC Capital που αγόρασε το Metropolitan θα υποβάλει προσφορά για το Υγεία.
Η πώληση των θυγατρικών είναι μονόδρομος για την Πειραιώς αλλά και για την ίδια την MIG αφού μόνο έτσι η πρώτη θα ανακτήσει δανειακά κεφάλαια και η δεύτερη δεν θα δει τα δάνειά της να καταγγέλλονται καθώς η αδυναμία εξυπηρέτησης θεωρείται δεδομένη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την εξασφάλιση του δανείου που εξαγόρασε η Fortress από τη Eurobank και λήγει σε δύο χρόνια έχει ενεχυριαστεί το 50,59% των μετοχών της Attica Συμμετοχών, το 39,84% των μετοχών του Υγεία και το 52,12% των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών. Η Πειραιώς δεν θα περιμένει να λήξει το δάνειό της, να γίνει απαιτητό και να ενεργοποιηθούν τα ενέχυρα προσφέροντας στο πιάτο της Fortress τα «φιλέτα» της MIG.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ