Κίτρινα κάρτα έβγαλε η Φρανκφούρτη στις ελληνικές τράπεζες για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προώθηση των πλειστηριασμών ακινήτων. Στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της εποπτικής αρχής στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων, έγινε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι οι τρέχοντες ρυθμοί εκποίησης ενεχύρων δεν είναι αποδεκτοί. Κλείστηκε δε και νέο… ραντεβού για τα τέλη του 2017, προκειμένου να επαναξιολογηθούν οι σχετικές επιδόσεις.

«Δεν είναι δυνατόν στρατηγικοί κακοπληρωτές να συνεχίζουν να αδιαφορούν και εσείς να κάθεστε και να τους κοιτάτε! Ξεκινήστε άμεσα τους πλειστηριασμούς» ήταν σε γενικές γραμμές το μήνυμα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπερνουά Κερέ και της αντιπροέδρου του SSM Sabine Lautenschläger στους CEO των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς κ.κ. Φωκίωνα Καραβία, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, Χρήστο Μεγάλου αντίστοιχα και στον CFO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη.
Ο ηθικός κίνδυνος
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ τόνισαν στα στελέχη των ελληνικών ομίλων ότι με τη στάση που τηρούν ενισχύουν τον ηθικό κίνδυνο, δίνοντας κίνητρο ακόμα και σε όσους ως σήμερα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους να σταματήσουν.
Τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων ανταπάντησαν ότι ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τέθηκε σε εφαρμογή μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, εξ ου και οι χαμηλές πωλήσεις ακινήτων ως σήμερα, καθώς συνεχίζεται στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας η δράση κινημάτων που εμποδίζουν τις σχετικές πράξεις.
Δεσμεύθηκαν δε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μετάπτωση πλειστηριασμών που επρόκειτο να διενεργηθούν αυτή την περίοδο, από τις δικαστικές αίθουσες στη νέα e-εφαρμογή.
Με δεδομένο ωστόσο ότι απαιτείται η σχετική ενημέρωση του οφειλέτη δύο μήνες νωρίτερα, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, και αυτό στην περίπτωση που δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας.

Η μάχη των stress tests
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι εφόσον ως το τέλος του έτους παρουσιαστούν στοιχεία που θα πιστοποιούν πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα ο SSM δεν θα προχωρήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων, που θα έθεταν σε κίνδυνο την κερδοφορία των επόμενων τριμήνων και θα δημιουργούσαν επιπρόσθετες δυσκολίες στα επικείμενα stress tests.
Ωστόσο σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου δεν είναι τα επιθυμητά, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με άμεσο «κούρεμα» της αξίας των εξασφαλίσεων που τηρούν στα βιβλία τους για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βαθμού κάλυψης των προβληματικών χορηγήσεων, οδηγώντας σε αναπόφευκτη αύξηση των προβλέψεων και σε πίεση των αποτελεσμάτων τους.
Σε αυτή την περίπτωση, οι συστημικοί όμιλοι θα εισέλθουν στη μάχη των stress tests, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018, με… γκολ από τα αποδυτήρια, καθώς θα αυξηθεί το ρίσκο εμφάνισης νέων κεφαλαιακών αναγκών από τη συγκεκριμένη δοκιμασία.
Η κόντρα με το ΔΝΤ
Τραπεζικές πηγές μάλιστα συνδέουν τις πιέσεις του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τους πλειστηριασμούς, με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, αλλά και με την έξοδο από το Μνημόνιο που θα επιχειρηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Και αυτό διότι το ΔΝΤ παραμείνει ανυποχώρητο στη θέση του για διενέργεια νέων ελέγχων ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των συστημικών ομίλων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου Γκέρι Ράις την περασμένη Πέμπτη, κάλεσε τις εποπτικές αρχές της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε νέα, σε βάθος, ανάλυση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, για να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου τονίζει πως σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ για να αμβλύνει τις παραπάνω ανησυχίες. Σκοπεύει δε να παρουσιάσει στην Ουάσιγκτον αναλυτικά στοιχεία προς το τέλος του χρόνου για την πορεία των επισφαλειών και τις καλύψεις τους, ώστε να καμφθούν οι απαιτήσεις για νέο AQR το επόμενο διάστημα.

Σταθερή στη θέση της
Θετικό κρίνει η ίδια πηγή το γεγονός ότι στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ κατέστησαν σαφές στους έλληνες τραπεζίτες πως η θέση της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής είναι ξεκάθαρη για το θέμα. Οι ελληνικές τράπεζες θα ελεγχθούν από τον SSM με τη δειγματοληπτική εξέταση δανειακών φακέλων ως το τέλος του χρόνου, για να ακολουθήσει τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί ως και τον ερχόμενο Μάιο.
Η μόνη περίπτωση, όπως ενημέρωσαν την ελληνική αποστολή, να διενεργηθεί AQR είναι να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, σενάριο που ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδεται κατηγορηματικά. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον κλάδο.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν αναγκαία την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης για να μη χαλάσει ξανά το κλίμα στην οικονομία, αλλά και την επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών για αποτελεσματικότερη αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, με όσο το δυνατόν λιγότερες διαγραφές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ