Ενα δεύτερο «μίνι καλοκαίρι» βιώνει το εφετινό φθινόπωρο ο ελληνικός τουρισμός, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας να είναι αυξημένες περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, και τις κρατήσεις να απλώνονται έως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Κρήτη, Ρόδος και Χαλκιδική σέρνουν τον χορό της επιμήκυνσης της εφετινής τουριστικής περιόδου, με τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να αγγίζουν το 90% και 75% αντίστοιχα, ενώ αυξημένες είναι και οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών. Την ίδια στιγμή, «πολύ καλός» θεωρείται ο εφετινός Σεπτέμβριος και για την κρουαζιέρα, παρότι συνολικά το 2017 δεν ήταν θετικό.
«Πετάνε» οι αερομεταφορές
Ειδικότερα, στο μέτωπο των αερομεταφορών, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για τον Σεπτέμβριο φτάνουν στα 2,7 εκατομμύρια, από 2,39 εκατ. πέρυσι. Επίσης, αύξηση παρατηρείται και τον Οκτώβριο, με τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν προγραμματίσει για εφέτος 1,47 εκατ. θέσεις, έναντι 1,24 εκατ. θέσεων τον Οκτώβριο του 2016.
Συνολικά, για ολόκληρο το 2017 (ως και το τέλος Δεκεμβρίου) εξασφαλίστηκαν 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το 2016, καθώς εφέτος προστέθηκαν πολλές νέες απευθείας πτήσεις, όχι μόνο από πρωτεύουσες ξένων χωρών, αλλά και από περιφερειακά αεροδρόμια του εξωτερικού προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Με βάση τα στοιχεία των αεροδρομίων, το 2017 προστέθηκαν περίπου 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6.000 επιπλέον πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Οι εκτιμήσεις όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία της χώρας συγκλίνουν στο ότι το 2017, τουλάχιστον από πλευράς αφίξεων, θα είναι η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών. Μάλιστα, από το υπουργείο Τουρισμού προβλέπουν ότι οι συνολικές αφίξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) θα αγγίξουν τα 30 εκατ., ενώ και τα τουριστικά έσοδα θα πλησιάσουν τα 14,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, για τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ο «τουρισμός των 365 ημερών» χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη από όλους τους εμπλεκομένους (πολιτεία, ξενοδόχους, tour operators, αερομεταφορείς κ.λπ.), δεδομένου ότι το εφετινό κέρδος από τις αφίξεις-ρεκόρ και την επέκταση της σεζόν αφορά χονδρικά το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων περίπου 10 ημέρες αργότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ηδη, τους έλληνες ξενοδόχους απασχολούν η πορεία του ελληνικού τουρισμού και τα συμβόλαια που θα υπογράψουν με τους tour operators για το 2018, δεδομένου ότι του χρόνου ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Οπως όλα δείχνουν, μέσα στο 2018 αναμένεται να «επιστρέψουν» στις αγορές κλασικοί προορισμοί της Μεσογείου (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία), που το τελευταίο διάστημα είχαν τεθεί σε… καραντίνα, κυρίως λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους tour operators για τα συμβόλαια και τις προκρατήσεις του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Προς το παρόν, οι ξενοδόχοι της Κρήτης, της Ρόδου και της Χαλκιδικής βιώνουν το δεύτερο «μίνι καλοκαίρι» του φθινοπώρου, που για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου φέρνει αυξημένες πληρότητες και διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία τους.
Στην Κρήτη οι πληρότητες του Σεπτεμβρίου ακολουθούν την τάση του καλοκαιριού και παραμένουν ικανοποιητικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, οι θετικές επιδόσεις του εφετινού καλοκαιριού σε συνδυασμό και με τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών για το φθινόπωρο, ανεβάζουν τις πληρότητες του Σεπτεμβρίου στο 90% και του Οκτωβρίου στο 70%.
Οι επισκέπτες του φθινοπώρου στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου είναι κυρίως Γερμανοί, Βρετανοί, Ρώσοι, Γάλλοι και Ολλανδοί. Μάλιστα, για πρώτη φορά εφέτος θα «τρέξει» ένα καινούργιο πρόγραμμα για τη φιλοξενία σε επιλεγμένα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και της Γεωργιούπολης Χανίων, περίπου 50.000 γερμανών συνταξιούχων. Το πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει εφταήμερα διακοπών, θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου 2018, με εξαίρεση την περίοδο των Χριστουγέννων. Την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν αναλάβει τούρκοι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Γερμανίας σε συνεργασία με έλληνες ξενοδόχους και εταιρείες τσάρτερ.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα Χανιά, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού κ. Μανώλη Γιαννούλη, εφέτος, ειδικά για τον Σεπτέμβριο, αναμένεται αύξηση της τάξεως του 4%, ενώ αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 15-20 Οκτωβρίου. Στο ίδιο διάστημα, λέει ο κ. Γιαννούλης, οι πληρότητες των ξενοδοχείων θα κυμανθούν μεταξύ 90% (τον Σεπτέμβριο) και 70% (τον Οκτώβριο), ενώ οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες, τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Παρατείνουν τη σεζόν λόγω αφίξεων
Την ίδια στιγμή, στη Χαλκιδική, το εφετινό φθινόπωρο φέρνει υψηλή μέση πληρότητα και ενισχυμένες αφίξεις για τους ξενοδόχους. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, «τον Σεπτέμβριο η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής αγγίζει ακόμη και το 85%, ενώ για τον Οκτώβριο οι πληρότητες αναμένεται να φτάσουν στο 75%». Οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Ρωσία. Το ιδιαίτερο στοιχείο για εφέτος, λέει ο κ. Τάσιος, είναι ότι αρκετοί ξενοδόχοι θα κρατήσουν τις μονάδες τους ανοιχτές ως τις 15-17 Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που τις έκλειναν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.Στη Ρόδο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννη Παπαβασιλείου, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 8%, ενώ για το φθινόπωρο οι πληρότητες των ξενοδοχείων κυμαίνονται μεταξύ 90% (τον Σεπτέμβριο) και 75% (τον Οκτώβριο). Ηδη, η TUI αποφάσισε να ενισχύσει με άλλες 9 πτήσεις –μέσω της TUI Fly –τη συνδεσιμότητα με το νησί, προσφέροντας επιπλέον 1.800 νέες αεροπορικές θέσεις και επεκτείνοντας το πρόγραμμά της για τη Ρόδο έως και τις 10 Νοεμβρίου.
Πληρότητες 100% στην κρουαζιέρα

«Καλός μήνας» αναδεικνύεται ο εφετινός Σεπτέμβριος και για την κρουαζιέρα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (CLIA Europe) κ. Κυριάκο Αναστασιάδη, για τα κρουαζιερόπλοια της Celestyal που εκκινούν από τα ελληνικά λιμάνια ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει πληρότητες που φτάνουν στο 100% και αναδεικνύεται ως ο πιο δυνατός μήνας αυτής της τουριστικής χρονιάς, με αυξημένο ενδιαφέρον και ζήτηση ιδιαίτερα από μακρινές αγορές, όπως η Αμερική.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Αναστασιάδης, «ένας «δυνατός» μήνας δεν είναι δυνατόν να καλύψει απώλειες μιας σεζόν». Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει, «η χρονιά για τη Celestyal αναμένεται να κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, προσεγγίζοντας τους 100.000 επιβάτες, ενώ οι ενδείξεις για την επόμενη χρονιά, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, δείχνουν ότι θα είναι θετικές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ