Ο όμιλος Olympia ιδρύθηκε το 2006 από τον επιχειρηματία κ. Πάνο Γερμανό και είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον πολυσχιδείς επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Εχει την έδρα του στην Αθήνα και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 5.500 εργαζομένους και επηρεάζει περισσότερες από 8.500 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η φιλοσοφία του Ομίλου Olympia επικεντρώνεται στο μοντέλο της Μακροδιοίκησης σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της, καθώς πιστεύει στην επιχειρηματική αυτονομία ως μέσο για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εγχώριους επενδυτές, καθώς και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδας.
Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει σειρά εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με τα καταστήματα λιανικής Public, τη βιομηχανία κατασκευής και εμπορίας μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας Sunlight, τη Sunlight Recycling στην ανακύκλωση μπαταριών, τη Westnet στη διανομή προϊόντων τεχνολογίας και τις εταιρείες Softone και Metis στο business software. Στο εξωτερικό η μεγάλη επένδυση είναι η Play, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία. Επίσης, ο όμιλος ελέγχει την AASA, εταιρεία χορήγησης καταναλωτικών δανείων, και την εταιρεία συμμετοχών Tollerton Investments με αντικείμενο τις επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Πρόσφατα, ο όμιλος πραγματοποίησε δυναμική είσοδο και στον κλάδο του τουρισμού με την απόκτηση του 51% της εταιρείας μίσθωσης αυτοκινήτων Avis που υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις. Η συμφωνία ακολουθεί χρονικά την έκδοση ομολόγου της Sunlight ύψους 50 εκατ. ευρώ και την επιτυχημένη δημόσια προσφορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία.
Οι συμμετοχές του Olympia Group


Public Τα καταστήματα Public αποτελούν τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Με δίκτυο 54 καταστημάτων, προσελκύουν 25 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα υποδέχεται αντίστοιχα 40 εκατ. online επισκέπτες.
Εστιάζουν στις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ, laptops, τηλεοράσεις, gadgets κ.ά. καθώς και προϊόντων ψυχαγωγίας όπως βιβλία, ταινίες, μουσική και εισιτήρια θεαμάτων. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν νέες προσθήκες στο δίκτυο της Public με δύο σημεία πώλησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ένα νέο κατάστημα στο Κολωνάκι.
Παράλληλα, η εταιρεία έκανε είσοδο στην αγορά B2B, παρέχοντας σύγχρονες λύσεις για κάθε επιχείρηση. Ηδη εξυπηρετεί 128.000 ΑΦΜ ενώ ή κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπορική παρουσία της. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην επέκταση του δικτύου της και στις τεχνολογικές υποδομές της.

Συστήµατα Sunlight Η Sunlight διατηρεί την παραγωγική βάση της στην Ξάνθη και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη.
Ο κύριος όγκος της παραγωγής εστιάζει στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης,από όπου προέρχεται και το 66% του τζίρου της. Ως αποτέλεσμα των αξιόπιστων προϊόντων της, ηΣυστήματα Sunlight διατηρεί μερίδιο 9% στη συγκεκριμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη, κατέχει ηγετικό μερίδιο και στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις ανανεώσιμες πηγές προχώρησε σεσημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, στη Φινλανδία και σε άλλες αγορές. Τέλος, έχει εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίου διανομέα των καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba.Η εταιρεία επενδύει το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της στην έρευνα. Επειτα από μια άκρως επιτυχή δημόσια προσφορά (η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 124.416 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να ζητεί κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ), τον Ιούνιο του 2017 η ομολογιακή έκδοση της εταιρείας εισήλθε στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επιχειρηματική εξέλιξη της Συστήματα Sunlight αποτελεί η Sunlight Recycling, η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Ευρώπη. Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στα αποτελέσματα του ομίλου, καλύπτοντας το 61% των αναγκών παραγωγής της Συστήματα Sunlight.

WestNet Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο τηςδιανομής προϊόντων πληροφορικής, mobility καιυψηλής τεχνολογίας. Οισυνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς,όπως η HP Enterprise, HP Inc, Lenovo, Asus, Canon, Microsoft, Samsung, LG, Hitachi, Toshiba, Logitech, Creative, Polaroid, D-Link, TP-Link, Eset, Panda, Kaspersky κ.ά., αποδεικνύουν τηδέσμευσή της στηνενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πελατώντης.
Το 2016 επεκτάθηκε στην αγορά των περιφερειακών, των αξεσουάρ, του Gaming, των τηλεοράσεων και των φωτογραφικών. Προχώρησε επίσης σεσυνεργασία με τη Microsoftγια όλα τα καταναλωτικά προϊόντααλλά και με τηνCanonγια ταφωτογραφικά καιεκτυπωτικά προϊόντα. To 2107 η Westnet εισήλθε στην αγορά της Κύπρου.
SOFTONE Η εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη πρωτοποριακών υπηρεσιών και προϊόντων business software με παρουσία σε Ρουμανία, Σερβία, Κύπρο και Βουλγαρία. Το 2016 ο όμιλος Olympia εξαγόρασε ποσοστό ύψους 33,34% αποτελώντας τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας. Η επένδυση λειτουργεί συμπληρωματικά στις δραστηριότητες του ομίλου στους τομείς τεχνολογίας, retail και διανομής επιτρέποντας την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του. Το πελατολόγιό της ξεπερνάτις 15.000 επιχειρήσεις ενώ παρουσιάζειέντονα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

METIS Ειδικεύεται στα πεδία της ηλεκτρονικής μηχανικής, του Internet Of Things, τουCloud Computing και της τεχνητής νοημοσύνης για τις ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας.Στόχος της είναι να προσφέρει προϊόντα που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των ναυτιλιακών πόρων.

Tollerton Investments LTD Η Tollertonιδρύθηκε στην Κύπρο το 2006 και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.
Play Ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία. Η Play αποτελεί πλέον τον 2ο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με περισσότερους από 14,4 εκατομμύρια συνδρομητές και μερίδιο αγοράς 27%. Διαθέτει δίκτυο 860 καταστημάτων ενώ παρουσιάζει συνεχή αύξηση μεριδίων χρόνο μετον χρόνο.Τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Ααξιών της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Η δημόσια προσφορά της Play είναι μία από τις μεγαλύτερες επί ευρωπαϊκής αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
AASA Η εταιρείαδραστηριοποιείται στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφάλιση. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της αποτελεί η χρήση Big Data για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών. Ιδρύθηκε στη Φινλανδία το 2010 και είναι κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Το 2012 εισήλθε στην αγορά της Πολωνίας με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε την επέκτασή της στην αγορά της Σουηδίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ