από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Οι επενδύσεις, οι κυβερνητικές παλινωδίες και το κενό χρηματοδότησης €155 δισ.

Ενώ για να «γυρίσει» η οικονομία απαιτούνται πάνωαπό 100 δισ. ευρώ επενδύσεις ως το 2022,η τακτική της κυβέρνησης επιδρά αρνητικά στο κλίμα
Οι επενδύσεις, οι κυβερνητικές παλινωδίες και το κενό χρηματοδότησης €155 δισ.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υστερα από σχεδόν μια δεκαετία πρωτοφανούς σε διάρκεια και ένταση ύφεσης, με βαρύτατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, καθώς και οκτώ χρόνια εφαρμογής μνημονίων και προγραμμάτων προσαρμογής, κοινός τόπος είναι πως αφού μόνο το κενό χρηματοδότησης ως το 2022 υπολογίζεται στα 155 δισ. ευρώ, για να «γυρίσει» η οικονομία, απαιτούνται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη επταετία για να διατηρηθεί σε θετική αναπτυξιακή πορεία, επενδύσεις που στη σημερινή συγκυρία μπορούν να χρηματοδοτηθούν κυρίως από το εξωτερικό, εφόσον βέβαια η Ελλάδα καταφέρει και θελήσει κάποτε να γίνει πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα.


Ετσι οι παλινωδίες και τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα σε μία σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, από την αξιοποίηση της Κασσιόπης ως την υπόθεση «Ελληνικός Χρυσός» και το Ελληνικό, παρακολουθούνται στενά από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και παίζουν τον δικό τους ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να βγει από τη στενωπό. Η αναστολή των επενδύσεων στην Ελλάδα που αποφάσισε η καναδική Eldorado Gold επιδρά - όπως εκτιμάται στην αγορά - αρνητικά στο οικονομικό κλίμα.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί όμως σημείο-κλειδί για τη χώρα καθώς τα στοιχεία της AMECO δείχνουν πως η Ελλάδα παρουσιάζει με 11,7% το μικρότερο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ο μέσος όρος επενδύσεων ανέρχεται στο 19,8% και στη γειτονική μας Ρουμανία φθάνει στο 24,9%. Ο συνδυασμός μάλιστα της παρατεταμένης ύφεσης και της πιστωτικής ανεπάρκειας έχει εξανεμίσει μεταξύ 2008 και 2016 το 64% των «φυσικών» επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της PwC, από το 2009 ως το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ (το οποίο μειώθηκε εξάλλου στα χρόνια της κρίσης κατά 26%) στην Ελλάδα απομακρύνθηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας ένα διευρυνόμενο επενδυτικό κενό ύψους 540 δισ. ευρώ. Τα δεδομένα δείχνουν μάλιστα πως θα πρέπει άμεσα να αυξηθούν οι ετήσιες επενδύσεις για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη καθώς οι ανάγκες της οικονομίας ως το 2022 υπολογίζονται σε 270 δισ. ευρώ, απεικονίζοντας την αναγκαιότητα μιας επενδυτικής έκρηξης τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις υποδομές, στην κατοικία και στον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης υπολείπονται σημαντικά των απαιτήσεων ώστε να καλυφθεί το ποσό των 270 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανοδική έκρηξη την οικονομία, καθώς το κενό χρηματοδότησης υπολογίζεται στα 155 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι αβεβαιότητες λειτούργησαν ανασταλτικά όχι μόνο στη ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό, αλλά και στη διάθεση των ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι καθαρές δανειακές ροές (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές) από το 2011 μέχρι το 2015 ήταν έντονα αρνητικές, και το 2016 έγιναν θετικές κατά μόλις όμως 120 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας περιορισμένη ζήτηση, αλλά και στενότητα ρευστότητας και πιο συντηρητική πολιτική χρηματοδοτήσεων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες αν και υποχρεώθηκαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 64 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης δεν δείχνουν ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου το τραπεζικό σύστημα απώλεσε καταθέσεις συνολικά 125 δισ. ευρώ, ενώ στηρίχθηκε στο Ευρωσύστημα για να επιβιώσει. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν τα 106 δισ. ευρώ, ενώ κατέστησαν αναγκαίο τον σχηματισμό προβλέψεων  άνω των 57 δισ. ευρώ. Οι μέτοχοι των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, έχασαν δύο φορές το σύνολο της επένδυσής τους στις τράπεζες, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να υλοποιήσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης και συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων τους, ενώ ορισμένες οδηγήθηκαν στην  πτώχευση.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2008 δανείζονταν λιγότερο από 1% ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το κόστους δανεισμού τους στη συνέχεια όμως σχεδόν τριπλασιάστηκε από τα προ Lehman επίπεδα, με σημαντική αρνητική επίπτωση στις χρηματοροές των επιχειρήσεων. Φυσικά, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι αβεβαιότητες λειτούργησαν ανασταλτικά όχι μόνο στη ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό, αλλά και στη διάθεση των ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις. Είναι δε ενδεικτικό ότι οι καθαρές δανειακές ροές (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές) από το 2011 μέχρι το 2015 ήταν έντονα αρνητικές, και το 2016 έγιναν θετικές, κατά μόλις όμως 120 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας περιορισμένη ζήτηση αλλά και στενότητα ρευστότητας και πιο συντηρητική πολιτική χρηματοδοτήσεων εκ μέρους των τραπεζών.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πολυλογια για το τιποτα με αυτες τις ερημες επενδυσεις | 12/09/2017 15:23
  Η ελλημικη οικονομια βρισκεται εκει που της πρεπει. Η σημερινη κυβερνηση, στ'αχναρια των προηγουμενων. Τιποτα δεν θα αλλαξει, γιατι η επιχειρηματικοτητα, είναι αμάρτημα στην Ελλαδα και συστηματικα καταδιωκεται από τα αποβλητα της, οσο δικαιη και σωστη να είναι. Ο ανθελληνας της ανικανότητας, "του αγωνα" του φθονου και της κουτοπονηριας, τα εχει βαλει όλα στο ιδιο τσουβαλι. Ανίκανος να δημιουργησει, διαλεγει απατεωνες να τον κυβερνουν, γιατι ετσι τον βολευει.
  Enas metanastis
  απάντηση21
   
   
   
  Επένδυση | 12/09/2017 14:17
  Είναι αλήθεια ή όχι αυτό που υποστηρίζουν οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου ότι με την μέθοδο επεξεργασίας που προτείνει η εν λόγω εταιρεία θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι του τοξικού στοχείου αρσενικό ετησίως; Αν ναι κι αν επιμένει η εταιρεία σε αυτή τη μέθοδο τότε πραγματικά στα τσακίδια!
  ΧΡΗΣΤΟΣ
  απάντηση815
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ME TETIA MIALA !! | 12/09/2017 13:12
  ME TETIA MIALA POU EXOUN STON SYRHZA DEN ERXETE KANIS NA EPENDISI !!! AKOMA YPOSTIRIZOUN TA DIKASOU DHKAMOU KAI TA DHKAMOU DHKAMOU TETIA KEFALIA INE !! EDO PIGAME PENTE FRANGA KAI MAS TA MPLOKARANE ME TA CAPITAL CONTROLS MILAME GIA ALHTARADES POU DEN EXOUN POTETOUS DOULEPSI !!
  MANIATIS
  απάντηση188
   
   
  ε! ναι μωρέ... | 12/09/2017 12:08
  επιτέλους ας τα δώσει όλα η κυβέρνηση, ποιοι νόμοι τώρα, τους νόμους θα κοιτάμε, οι επενδύσεις μας ενδιαφέρουν, διατί θα πρέπει να στεναχωρούμε τους φίλους μας τους επενδυτές που μας χαρίζουν τα χρήματά τους με την προσδοκία ενός μικρού κέρδους; Βουρ στο ψητό λοιπόν.
  Δημήτριος Σ. Ολιγάρχης
  απάντηση624