Η λίστα των εταιρειών, οι οποίες θα περάσουν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), εξετάστηκε την Τρίτη από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Η λήψη απόφασης ωστόσο αναβλήθηκε καθώς ζητηθηκαν από το ΔΣ περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι αξιοποίησης ολοκλήρωσαν την πρόταση τους και προκρίνουν δύο κοινοπρακτικά σχήματα (πιθανώς να περιλαμβάνεται και ένα τρίτο) που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής. Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη του Ταμείου, ένα από αυτά θα είναι της ιταλικής Snam, με τη συμμετοχή της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie. Οι τρεις πρώτες εταιρείες είναι ήδη μέτοχοι στον αγωγό ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline – Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου), ο οποίος κατασκευάζεται για να μεταφέρει αζέρικο αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Οι εταιρείες που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει η αυριανή απόφαση του ΔΣ να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, από τον οποίο μπορεί να προκύψουν πιθανές συνεργασίες μεταξύ των επενδυτικών σχημάτων που θα πάρουν το «διαβατήριο» για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή και εκείνων που θα μείνουν εκτός …παιχνιδιού.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει επίσης η κοινοπραξία της ρουμανικής εταιρείας Transgaz SA. και της γαλλικής GRTgaz SA (αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές ηγετικές εταιρείες στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου) καθώς και η ισπανική Regasificadora del Noroeste SA που δραστηριοποιείται στην επαρχία της Λα Κορούνια.

Άλλα τρία σχήματα που διαγκωνίστηκαν για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, θυγατρική αυστραλιανής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, η καταριανή Powerglobe και η αμερικανική Intergrated Utility Services (INTUS).