Την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ξεκινώντας κινητοποιήσεις, ενώ προτίθεται να κλιμακώσει τις ενέργειες τους με προσφυγές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι διεκδικούμενες επιστροφές για κάθε συνταξιούχο φθάνουν τις 3.000 ευρώ και αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.
Πρόκειται για εισφορές που παρανόμως παρακρατήθηκαν από τον ΕΦΚΑ υπέρ ΕΟΠΥΥ. Ο σχετικός νόμος (2084/1992) αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεταιεπί των καταβαλλόμενων συντάξεωνκαι κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δίκτυο σε ανακοίνωσή του, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον νόμο εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Οι απώλειες εκτιμώντας στο ποσό των 3.000 ευρώ ανά συνταξιούχο.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προκειμένου να συντονίσει την υλοποίηση του αιτήματος της επιστροφής των παρανόμως κρατηθέντων εισφορών,έχει συντάξει έντυπη αίτησηγια κάθε Ταμείο. Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο ηαρχική απόφαση συνταξιοδότησηςόσο και τοενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων διοργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9 πμ. στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα.