«Παράθυρο ευκαιρίας», παρά το τηλεσίγραφο που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση η Eldorado Gold, άνοιξε πριν από λίγο ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τζόρτζ Mπέρνς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της Eldorado, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει διάλογος προς όφελος των επενδύσεων, των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τους κράτους που λαμβάνει τις εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ίδιος, το 90% των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απομακρυνθεί από την Χαλκιδική τους επόμενους 2 με 3 μήνες, εφόσον η επένδυση παγώσει και εισέλθει σε καθεστώς συντήρησης. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία δίνει περιθώριο δύο εβδομάδων στην ελληνική κυβέρνηση για να παράσχει όλες τις απαιτούμενες άδειες. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, η επένδυση στα μεταλλεία θα μπει σε καθεστώς συντήρησης.
Ο κ. Μπέρνς αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού: «Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι τα υπουργεία πρέπει να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υποστήριξη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκκίνηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη ωριμάσει χωρίς καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατία. Αυτό θα σημαίνει ρευστότητα και χρήματα που θα εισρεύσουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστείθ ακόμη στην περίπτωση της Eldorado Gold».
Η αναστολή εργασιών στη Χαλκιδική «δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία», όπως ανέφερε ο κ. Μπερνς. Το πάγωμα της επένδυσης έρχεται λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαιτησίας στην οποία αποφάσισε να προσφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εξέλθει από το αδιέξοδο της επένδυσης στη Χαλκιδική. Επισήμως η διαιτησία, ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία, δεν της έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενό της, δηλαδή οι λόγοι που επικαλείται το ελληνικό δημόσιο για να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο.
Ο επικεφαλής της Eldorado τόνισε ότι «εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να στηριχθεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά μας σχέδια».
Όπως δήλωσε, η άρνηση στην έκδοση αδειών καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία που δίνει για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Οι Καναδοί έχουν επενδύσει συνολικά 3 δις (μαζί με την εξαγορά) από το 2012 έως σήμερα στην Ελλάδα. Από αυτά περισσότερα από 1 δις επενδύθηκαν για ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.
Το σχόλιο της Κομισιόν
Η εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, είναι το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αναστολή των επενδύσεων της καναδικής εταιρείας Eldorado Golds από την Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της Eldorado Golds από την Ελλάδα, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, απάντησε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.
«Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων ακριβώς, για αυτόν τον σκοπό» σημείωσε ο κ. Βίντερσταϊν και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει αποφάσεις επιχειρήσεων.