Μετά τον Ντέκλαν Κοστέλο τον ιρλανδό επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος έρχεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο του Eurogroup και Ολλανδό υπουργό Οικονομικών κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα». Εκτός απρόοπτου θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας και θα ακολουθήσει κοινή συνεντευξη Τύπου.

Το αντικείμενο της επίσκεψης είναι η ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Κοστέλο, αφίχθη την Παρασκευή στην Αθήνα, είχε πολύωρες διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές και ακολούθως αναχώρησε.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν θέματα που σχετίζονταν με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης, αλλά και η υλοποίηση και των 113 προαπαιτούμενων που υπολείπονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος σε 11 μήνες από σήμερα.

Η παρουσία Κοστέλο στην Αθήνα σχετίζεται με τη συνάντηση που είχαν την παρελθούσα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, από την οποία προέκυψε η βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη Νοεμβρίου και να κλείσει την αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 4,8 δισ. ευρώ!

Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, τις ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, τον επανυπολογισµό των κύριων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά, η οποία και θα περικοπεί, να προχωρήσει την αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, να περιορίσει τους συμβασιούχους στους Δήμους, να δρομολογήσει την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, να ενεργοποιήσει το Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και να βάλει πωλητήριο στο 40% των λιγνιτικών μονάδων της ∆ΕΗ.