«Είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις» διαμήνυσε η ελληνική πλευρά. «Εμείς είμασταν μαζί σας στις δύσκολες στιγμές», ήταν η απάντηση της γαλλικής πλευράς που μπορεί να εκληφθεί και ως υπονοούμενο για τη συνέχεια.

Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε στο σημερινό ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο ίδρυμα Νιάρχος παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και περίπου 100 εκπροσώπων από γαλλικούς και επιχειρηματικούς ομίλους.

Την παράσταση έκλεψε ο πρόεδρος της Total κ. Patrick Pouyanne ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση της σύμβασης για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα από την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια. Για να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή χρειάζεται πρώτα η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο όμως έχει θέσει ορισμένες παρατηρήσεις που καθυστερούν σημαντικά όλη τη διαδικασία.

Ο ισχυρός άντρας της Total ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό αν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα επεκταθούν εκτός από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης που είναι σήμερα και σε άλλες περιοχές εννοώντας το Αιγαίο με τον Πρωθυπουργό να του απαντά πως πρέπει να γίνονται προσεχτικά βήματα αφού έχουμε και «ευέξαπτους γείτονες». Υπενθυμίζεται πως η Total μαζι με την Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια θα υποβάλει προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια της Κρήτης.

O κ. ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων της SUEZ επανέλαβε με δηλώσεις του το ενδιαφέρον της εταιρείας του να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την απόκτηση ποσοστού σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διευκρινίζοντας πως τους ενδιαφέρει η διαχείριση των εταιρειών καθώς εκτιμά πως σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν με την τεχνογνωσία τους να βοηθήσουν τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις.

Γενικότερα από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον κάποια deals καθώς ποτέ από τέτοιου είδους forum δεν προκύπτουν άμεσα αποτελέσματα.

Χρειάζεται προπαρασκευή όπως συνέβη με το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Nicolas Dufourq.

Ο κ. Dufourq μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση ολοκλήρωσαν και τη συμφωνία για συμμετοχή της τράπεζας στο Ταμείο Συμμετοχών EquiFund, με 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως έγραψε νωρίς το πρωι το vima.gr υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE για τη σύσταση joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.

Παράλληλα, οι δύο εταιρίες θα προχωρήσουν στη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Κρήτη.