Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union Address), αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη EURACTIV, ο πρόεδρος θα αναφερθεί σε κάποιες νέες πρωτοβουλίες, χωρίς, όμως, αυτές να αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της ομιλίας του προς τους Ευρωβουλευτές.

«Δεν είναι άνθρωπος που ανησυχεί για την παρακαταθήκη του, θέλει να αφήσει ένα όραμα για τα κράτη μέλη» δήλωσε άνθρωπος από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ.

Δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας, η ομιλία αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του προέδρου Γιούνκερ να αφήσει το προσωπικό στίγμα του στην ΕΕ.

Συνιστά, επίσης, αποκορύφωμα της διαδικασίας προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης, για το οποίο έκανε λόγο τον περασμένο Μάρτιο.

Ένας σημαντικός αριθμός προτάσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της κυβερνοασφάλειας, θα αποτελέσει μέρος των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος ζήτησε από τους Επιτρόπους να αναφέρουν δύο ή τρία μείζονα ζητήματα που κυριαρχούν στη δημόσια ατζέντα στο εσωτερικό των κρατών μελών.

«Οι εντάσεις με την Πολωνία για το κράτος δικαίου και οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν τα επαναλαμβανόμενα θέματα», ανέφερε ένας εκ των συμμετεχόντων. Ωστόσο, τέθηκαν και εσωτερικά ζητήματα. Από την πλευρά του, ο Ισπανός Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανέτε υποστηρίζει τις προσπάθειες της Καταλονίας να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το επιτελείο του προέδρου Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με διάφορους ηγέτες της ΕΕ, για να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις της Ένωσης και το μέλλον που οραματίζονται. Μεταξύ των ηγετών ήταν Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να παραστεί στη Διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, από το Στρασβούργο δεν απουσιάζουν οι επικριτές. Οι Σοσιαλιστές (S&D), που στήριξαν την εκλογή του κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποχώρησαν από τον «μεγάλο συνασπισμό» που είχαν σχηματίσει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ακόμη, η συνεχιζόμενη διαμάχη με την Πολωνία και την Ουγγαρία και οι αργές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επικριτικά σχόλια εκ μέρους των στελεχών των κυβερνώντων κομμάτων στις χώρες αυτές.