Με σαρκαστική διάθεση εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στην Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα. «Θα είναι ανακούφιση για το Σώμα όπως και για μένα να δείτε ότι δεν έχουν μεγαλώσει τα αυτιά μου τις τρεις τελευταίες μέρες, γιατί διαβάζω ότι πήγα στις Βρυξέλλες και μου τράβηξαν τα αυτιά για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έγιναν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διέψευσε και ότι έγιναν συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα και ότι οι Θεσμοί έθεσαν και άλλα επιπλέον.

Επίσης, διέψευσε ότι υπήρξε ενόχληση όσον αφορά τις ρυθμίσεις για εργασιακά που επιφέρει το συζητούμενο νομοσχέδιο (ψηφίζεται στην Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου). «Διαβάζω ότι μου τράβηξαν γράφουν τα αυτιά γιατί κάναμε το νομοσχέδιο αυτό χωρίς να τους έχουμε ενημερώσει.

Ούτε γι’ αυτό έγινε συζήτηση με τον Μοσκοβισί», είπε ο κ. Τσακαλώτος αν και εμμέσως παραδέχθηκε ότι οι Θεσμοί έχουν τις αντιρρήσεις τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις οι Θεσμοί, θα το δούμε, αλλάδεν υπάρχει θέμα backtrack – να πάρουμε πίσω ό,τι έχουμε νομοθετήσει ενώ συμφωνούν ότι διευρύνει τα δικαιώματα». Επίσης, αρνήθηκε ότι το νομοθέτημα αυτό κατατέθηκε εν όψει ΔΕΘ. «Το ν/σ αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για την έξοδο από την κρίση και όχι ενόψει ΔΕΘ», είπε, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μέρος ολόκληρου του σχεδίου μας ότι όταν βγούμε από την κρίση θα βγούμε με κάποιες αρχές αξίες και θεσμούς που λένε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο προ 2009».

Το κ. Τσακαλώτος δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας τον κάλεσε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γελοιοποιηθεί εκ νέου η Ελληνική αντιπροσωπεία ξεψηφίζοντας ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου όπως έχει συμβεί με άλλα νομοθετήματα στο παρελθόν.

Ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος εξαπέλυσε ιδεολογική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στα εργασιακά, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου που είπε ότι τόσο με το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε πρόσφατα όσο και με το παρόν νομοσχέδιο «δεν λύνονται όλα τα προβλήματα που θέλουμε αλλά είναι τα πρώτα βήματα». «Δεν θα ισχυριστούμε ότι αυτό το πλαίσιο είναι τέλειο και ενισχύει την θέση των εργαζομένων και μάλιστα στην ανισορροπία που υπάρχει στον τομέα της εργασίας, αλλά βάζει κάποια στίγματα για το πώς πρέπει να πάει αυτό το μοντέλο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν θα φτάσουμε στον σοσιαλισμό αλλά θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την θέση των εργαζομένων».

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υποστέλλουμε τις προσπάθειες του καθημερινού αγώνα για να κερδίσει κάποια πράγματα ο κόσμος της εργασίας». Σχολιάζοντας την θέση αυτή ο κ. Καραθανασόπουλος του απάντησε: «Θέλει μεγάλο θράσος να κάνετε μαθήματα ταξικής πάλης στο ΚΚΕ όταν όλοι οι αγώνες έχουν την σφραγίδα του».