Αρχικά, η συγκεκριμένη επίσκεψη σχεδιάζονταν να προβληθεί ως επιτυχία. Ωστόσο, τώρα, τείνει να εξελιχθεί σε …θρίλερ.

Ο λόγος αφορά στην πρόσκληση ή μάλλον στις προσκλήσεις που έχουν απευθυνθεί στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, για να έρθει στην Ελλάδα.

Ήδη, η προεδρία της Δημοκρατίας έχει στείλει τη δική της πρόσκληση, αλλά για να γίνει η επίσκεψη απαιτείται και δεύτερη και αυτή είναι του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Γιατί, το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι: Θέλει πραγματικά η Αθήνα αυτή τη στιγμή να γίνει αυτή η επίσκεψη; Η κ. Λαγκάρντ, ως επικεφαλής του πιο σκληρού από τους δανειστές της χώρας, αν έρθει, θα κάνει δηλώσεις. Και το πιθανότερο -και πιο εύλογο- είναι ότι αυτές θα κινηθούν στο πνεύμα του Ταμείου.

Για παράδειγμα, τι θα απαντήσει, αν ερωτηθεί για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών; Και πώς θα ελιχθεί -που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το κάνει- αν της ζητηθεί να εκφράσει άποψη για την ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών;

Το πιθανότερο είναι ότι η κ. Λαγκάρντ θα επαναλάβει τις σκληρές απόψεις του οργανισμού του οποίου προίσταται. Μόνο που αυτές θα έχουν …πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, από τη στιγμή μάλιστα που θα εκφρασθούν επί ελληνικού εδάφους. Και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση μεγάλο. Αυτός λοιπόν φαίνεται να είναι και ο λόγος που στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να γίνονται δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ.