Την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με μεγάλο μέρος οικονομολόγων και αναλυτών της αγοράς, η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας θα επεκταθεί το 2018 –με χαμηλότερους όμως ρυθμούς όσον αφορά τις μηνιαίες αγορές -, αλλά οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, με αυξανόμενο κίνδυνο πιθανής καθυστέρησης για τις 14 Δεκεμβρίου.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει τον περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 2,3 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι αναφορές της για το ισχυρό ευρώ και την επίπτωση στις προοπτικές του πληθωρισμού είναι πιθανό να αναλυθούν εκτενώς. Είναι ευρέως αναμενόμενο ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον περιορισμό του προγράμματος αγορών (QE), το αποκαλούμενο tapering, λόγω της ισχυροποίησης της οικονομίας και της έλλειψης διαθεσίμων για αγορές ομολόγων.
Αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές στη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, αν και υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης ως τη 14η Δεκεμβρίου. Οπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, θα ανακοινώσει ή τη μείωση των μηνιαίων αγορών σταδιακά από τα 60 στα 40 δισ. ευρώ και στα 20 δισ. ευρώ αργότερα για να ολοκληρωθούν ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή ότι το επόμενο έτος θα υπάρξουν συνολικές αγορές 150 δισ. ευρώ προτού το QE φθάσει στο τέλος του. Ο κύριος κίνδυνος πάντως από το tapering αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιδράσουν αρνητικά στη νομισματική αυστηρότητα. Η μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, όσο σταδιακή και αν είναι, αναμένεται να αποτελέσει βασικό ζήτημα για τις αγορές οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο τέλος του επόμενου έτους. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των 66 οικονομολόγων που συμμετείχαν είπαν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αλλαγές στην πολιτική της τον Οκτώβριο, ενώ θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέραν του Δεκεμβρίου, μειώνοντας όμως το ύψος των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι είπαν ότι θα μειωθεί στα 40 δισ. ευρώ. Οι 58 από τους 63 είπαν ότι το πρόγραμμα θα τερματιστεί στα τέλη του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να βιαστεί να λάβει κάποια απόφαση στη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου, ενώ η περιπλοκότητα του ζητήματος ίσως τους οδηγήσει να μη λάβουν αποφάσεις ούτε στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θέλουν να εκπλήξουν πάντως τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις τους, μετά τις δύο συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσουν το ολοκληρωμένο πλάνο.

HeliosPlus