Αύγουστε… καλέ μου μήνα για τα έσοδα αναφώνησαν στο υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας όταν από τα στοιχεία που έλαβαν από τις εφορίες διαπίστωσαν ότι ξεπεράστηκε ο στόχος τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών το αποτέλεσμα αυτό είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικό καθώς για τον συγκεκριμένο μήνα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ενώ είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 600 εκατ ευρώ από την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ τελικά αυτό το ποσό θα μεταφερθεί το Σεπτέμβριο.

Στο Υπ. Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ως το τέλος του έτους τα έσοδα θα διαμορφωθούν πολύ πάνω από το στόχο που έχει τεθεί και αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέα πρόσθετα μέτρα σε αυτά που ήδη επιβαρύνουν εκατομμύρια πολίτες.

Ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τα τελωνειακά έσοδα και κυρίως για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνικών προϊόντων και ΦΠΑ καθώς υπολογίζεται ότι είναι κάτω κατά 600 εκατ ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, άγνωστο παραμένει ακόμη πόσοι πολίτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους που δεν είναι άλλες από την πληρωμή των δύο τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Τρεις είναι οι παράγοντες αύξησης των εσόδων πάνω από το στόχο τον Αύγουστο.

Ο πρώτος και πιο σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω του τουρισμού αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την πραγματοποίηση χιλιάδων ελέγχων σε καθημερινή βάση σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά. Μάλιστα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση έως το τέλος του έτους.

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι οι εισπράξεις από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών καθώς οι πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της εφορίας και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει 4,5 δισ. ευρώ «ξεχασμένα» εισοδήματα και το εισπραχθέν ποσό ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για εμφάνιση εισοδημάτων παρελθόντων ετών με το νόμο της οικειοθελούς αποκάλυψης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τέλος η εφορία «δαγκώνει» όσους δεν πλήρωσαν τον Ιούλιο το φόρο εισοδήματος και όσους χρωστούν ΦΠΑ. Το 28% των φορολογουμένων που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και συγκεκριμένα να καταλάβουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο τα στοιχεία δείχνουν ότι ξεκίνησαν τελικά να καταβάλουν μέρος έστω των οφειλόμενων και κυρίως ότι εντάχθηκαν στη ρύθμιση της εφορίας των 12 έντοκων δόσεων.
Πάντως, ο κρίσιμος μήνας για την πορεία των εσόδων είναι ο Σεπτέμβριος καθώς θα πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος.