To ΔΝΤ επιμένει:

Α) Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε νέα ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού τους.

Β) Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Ο λόγος; Εκτιμά ότι υπάρχουν και άλλα «κόκκινα δάνεια» στα χαρτοφυλάκια τους, τα οποία δεν φαίνονται.

Γ) Το δημοσιονομικό ζήτημα της Ελλάδας είναι ανοικτό, υπό την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι πολύ φιλόδοξοι.

Η Αθήνα απαντά πως τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δεν ισχύει. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι με αυτή την άποψη συντάσσεται τόσο η Φρανκφούρτη όσο και οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, το πρόβλημα στις σχέσεις με το Ταμείο, παραμένει.

Και παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που το ΔΝΤ φέρεται αποφασισμένο να πιέσει για την άρση της αυξημένης προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, αν δεν υιοθετηθούν οι δύο πρώτες εκτιμήσεις του.

Το συμπέρασμα είναι ότι οδεύουμε προς ένα άτυπο, αλλά σκληρό μπρα ντε φερ με το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση θα ήθελε την πλήρη αποχώρηση του από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο γνωρίζει ότι:

-η Γερμανία δεν συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει τη στάση της πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο (καθώς μεσολαβούν και οι εκλογές στο Βερολίνο)

-η Ελλάδα έχει υπόψη της ότι το ΔΝΤ είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της στην προσπάθεια που κάνει για μείωση του χρέους της.
Συνεπώς, ο γρίφος του ΔΝΤ δύσκολα θα λυθεί, άμεσα.

To γεγονός πάντως ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του χθες στο «Βήμα» δήλωσε ότι «αν το ΔΝΤ θέλει να φύγει, ας φύγει», είναι ενδεικτικό του κλίματος.