Καθαρά κέρδη μόλις 128 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες πέτυχαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια περίοδο, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο, διαμορφούμενο στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ, λόγω εφάπαξ απομειώσεων από την πώληση δραστηριοτήτων/θυγατρικών και από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2017 οι οργανικές επιδόσεις των τραπεζών βελτιώθηκαν, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και των λειτουργικών εξόδων.
Αυτό κατέστη δυνατό με τον περιορισμό του δανεισμού από τον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), την αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω συνταξιοδοτήσεων και προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Οι προβλέψεις
Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το πιστωτικό περιβάλλον ήταν για ένα ακόμη τρίμηνο δυσμενές, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταγράψουν ζημιές 1,8 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις που διενεργήθηκαν για τη διατήρηση των δεικτών κάλυψης των «κόκκινων» δανείων σε υψηλά επίπεδα.
Στο α’ εξάμηνο του 2017 ο ρυθμός θεραπείας προβληματικών χορηγήσεων παρέμεινε χαμηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μεγαλύτερη επιδείνωση σημειώθηκε στη στεγαστική πίστη. Συγκεκριμένα, την υπό εξέταση περίοδο «κοκκίνισαν» στεγαστικά δάνεια 1,34 δισ. ευρώ.Παρά την επιδείνωση αυτή, οι δείκτες επισφαλειών κινούνται εντός στόχων μείωσής τους. Ωστόσο, η επίδοση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων αλλά αυξημένων διαγραφών. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο εξάμηνο του 2017 τέθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών δάνεια 3,2 δισ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει τις διαγραφές που είχαν διενεργηθεί στο σύνολο του 2016 (4 δισ. ευρώ).
ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ