από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Δυσφορία δανειστών για μονομερείς εξαγγελίες της κυβέρνησης

Αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο του Υπ.Εργασίας
Δυσφορία δανειστών για μονομερείς εξαγγελίες της κυβέρνησης
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, προβάλλουν οι θεσμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις αφορούν κυρίως την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και την επέκταση στο Δημόσιο του πλαφόν των περικοπών συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», δυσφορία, όμως, έχει ήδη εκδηλωθεί, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, και για εξαγγελίες που έχει ήδη κάνει ή προετοιμάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και το πάγωμα των αυξήσεων ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Τέτοιες κινήσεις θεωρούνται μονομερείς ενέργειες από τους δανειστές χωρίς να είναι σαφές ακόμη το μέγεθος των τριβών που μπορούν να προκαλέσουν ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης.

Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκτιμάται ότι θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα αυτά.

Από την πλευρά τους πάντως κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν χθες ότι το νομοσχέδιο έχει την έγκριση των θεσμών. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ακόμα και η διάταξη που αφορά τη μείωση έως 30% των συντάξεων στο Δημόσιο για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος μείωσης άνω του 45%, προέκυψε ύστερα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυο επίμαχες διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

1. Θα εφαρμόζεται και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη. Ετσι, ενώ δημόσιος υπάλληλος που θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 και 6 μηνών (και με βάση τις μεταβατικές διατάξεις δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58, δηλαδή νωρίτερα κατά 7 έτη και 6 μήνες) θα είχε μείωση του ποσού της σύνταξης 45% και επιπλέον ποινή μείωσης 10% επί του μειωμένου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, με τη νέα διάταξη το ανώτατο ποσοστό περικοπής περιορίζεται στο 30%. Επίσης καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.

2. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 7 πλασματικών ετών στους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο. Δηλαδή η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Υπολογίζεται ότι η εξαγορά των πλασματικών ετών θα στοιχίζει στους αγρότες περίπου 83 ευρώ μηνιαίως.

Τονίζεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε έως και 120 δόσεις.

Παράλληλα, στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται και η υπουργική απόφαση για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες που θα δηλώσουν τους απασχολουμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε μισθωτή εξαρτημένη εργασία.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-