Δικαστήριο της Νότιας Κορέας καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξη για διαφθορά το δισεκατομμυριούχο κληρονόμο και επικεφαλής του γιγαντιαίου επιχειρηματικού ομίλου Samsung Λι Τζάε-γιονγκ. Ο Λι κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται (και διώκεται για την εμπλοκή του) ο πρώην πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκουν-χίε.
Ο Λι, ο οποίος αρνείται την ενοχή του, αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως 12 ετών. Γνωστός και ως Τζέι Υ Λι, ο καταδικασθείς είναι ο ντε φάκτο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής συσκευών έξυπνων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Κρατούνταν από τις νοτιοκορεατικές αρχές από τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς τον βάρυναν αρκετές κατηγορίες διαφθοράς, μεταξύ των οποίων δωροδοκία, υπεξαίρεση και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Σημειωτέον ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την πολιτική και κοινωνική ζωή της Νότιας Κορέας έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης κατά των μεγάλων πολυσχιδών βιομηχανικών και επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, γνωστών ως «τσαεμπόλ».
Ο ηλικίας 49 ετών καταδικασθείς κληρονόμος και μάνατζερ καταδικάστηκε για δωρεές συνολικού ύψους 41 δισ. γουον (36 εκατ. δολαρίων) που είχε χορηγήσει σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που λειτουργούσε ο Τσόι Σουν-σιλ, ένας φίλος του πρώην προέδρου της χώρας Παρκ. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι χάρη στις δωρεές αυτές ο Λι εξασφάλιζε την εύνοια της πολιτικής εξουσίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι δωρεές στα ιδρύματα του έμπιστου φίλου του προέδρου Παρκ εξασφάλιζαν στον Λι την κυβερνητική στήριξη στο πρόγραμμα διοικητικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Samsung που σχεδίασε και εκτέλεσε και το οποίο ενίσχυε τον έλεγχο του Λι στη Samsung Electronics.
Η υπεράσπιση του Λι υποστήριξε ότι οι πληρωμές στα ιδρύματα έγιναν ερήμην του καταδικασθέντος. Ο ίδιος ο Λι παραδέχθηκε τις προσωπικές σχέσεις που είχε με τον πρόεδρο και την οικογένειά του. Παραδέχθηκε, για παράδειγμα, ότι είχε χαρίσει ένα άλογο κούρσας και ότι είχε ενισχύσει με χρήματα την κόρη του προεδρικού φίλου Τσόι, Τσουνγκ Γιου-ρα, για να βοηθήσει την καριέρα της ως αμαζόνα. Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ζήτησε ανταλλάγματα για τη βοήθειά του αυτή.
Οι συνήγοροι του Λι ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα ασκήσουν έφεση στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου.
Μόλις έγινε γνωστή η καταδίκη του Λι η μετοχή της Samsung έχασε το 1% της αξίας της.