Επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο, για τρίτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το ινστιτούτο ZEW, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές αναμένουν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να χάσει μέρος της δυναμικής της τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Αύγουστο στις 10,0 μονάδες από τις 17,5 μονάδες του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 15,0 μονάδες.

Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 86,7 μονάδες από τις 86,4 τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσει στις 85,5.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι αναπτυξιακές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία παραμένουν σταθερές παρά τις αβεβαιότητες που συνδέονται με το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων.

«Η σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW αντανακλά τον υψηλό βαθμό νευρικότητας για τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης στη Γερμανία», σχολίασε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Αχίμ Βάμπαχ.

Οι χαμηλότερες των αναμενόμενων εξαγωγές και το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων που ταλανίζει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συνέβαλαν στη μείωση, δήλωσε ο Βάμπαχ, προσθέτοντας: «Συνολικά, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σχετικά σταθερές σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ