«Απόδοση» ένα προς 200 ευελπιστούν στο υπουργείο Οικονομικών να έχει το κυνήγι των αποδείξεων και η λοταρία προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης κάθε μήνα η κυβέρνηση θα δίνει ως έπαθλο σε 1.000 πολίτες που κάνουν συναλλαγές με κάρτες και συλλέγουν αποδείξεις συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ στον καθένα.
Ομως αυτό που περιμένει το υπουργείο είναι σε πρώτη φάση να εισπράττει από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος που θα αποκαλύπτεται με τις συναλλαγές μέσω καρτών τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κάθε μήνα. Μελλοντικά επιθυμεί η συγκεκριμένη «απόδοση» να είναι ακόμη πιο επικερδής, δηλαδή να αποφέρει στα δημόσια ταμεία πολλαπλάσια χρήματα.
Σε ετήσια βάση οι πολίτες θα μοιράζονται «κέρδη» 12 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος θα θέλει να έχει εισπράξει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ.
Οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος τα 1.000 ευρώ ομολογουμένως δεν είναι μεγάλες αν σκεφθεί κανείς ότι κάθε μήνα συναλλαγές με κάρτες πραγματοποιούν εκατομμύρια πολίτες. Ομως για το κράτος το όφελος από το κυνήγι αποδείξεων εκατομμυρίων πολιτών θα είναι πολλαπλάσιο και τα έσοδα θα αυξηθούν σε τέτοιον βαθμό που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο νέας αύξησης της φορολογίας πέραν των ήδη προγραμματισμένων και ψηφισμένων από τη Βουλή.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα το κυνήγι των αποδείξεων από πλευράς πολιτών έχει περιοριστεί για τον απλούστατο λόγο ότι οι περισσότεροι έχουν πιάσει τον στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Ακόμη και αν εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα οι κληρώσεις, το κίνητρο των 1.000 ευρώ και οι λίγες πιθανότητες που θα έχουν κάποιοι να τα κερδίσουν ενδεχομένως να τους οδηγήσουν σε φοροδιαφυγή μέσω διαπραγμάτευσης «τόσο με απόδειξη τόσο χωρίς απόδειξη».
Είναι προφανές ότι αν δεν δοθούν κίνητρα για γενναίες φοροαπαλλαγές στους πολίτες ώστε να ζητούν σε κάθε περίπτωση αποδείξεις ανεξαρτήτως αν θα κερδίσουν ή όχι τα 1.000 ευρώ μέσω λοταρίας τότε η απόδοση 1 προς 200 που περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να πέσει σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα με κίνδυνο εφαρμογής και νέων μέτρων.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου το νέο σύστημα των κληρώσεων αποδείξεων θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, ενώ όποιος κερδίσει τα 1.000 ευρώ αυτά θα είναι αφορολόγητα όπως προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς στα έπαθλα των κληρώσεων δεν θα επιβάλλεται ο φόρος που παρακρατείται στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.
Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν να υπάρξουν και επιπλέον κληρώσεις χρηματικών ποσών προκειμένου οι πολίτες να έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, ακόμη και αν έχουν «χτίσει» το ποσό για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22%. Υπό εξέταση είναι αν εφέτος θα μπουν στην κλήρωση και οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017 (μήνας πρώτης εφαρμογής του μέτρου) ή το μέτρο θα ισχύσει για από εδώ και πέρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ