Οι μικρές διακυμάνσεις και η χαμηλή μέση αξία συναλλαγών είναι μεγέθη ενδεικτικά για τι πρέπει να περιμένει η χρηματιστηριακή αγορά βαδίζοντας προς τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα γύρω από τα 50 εκατ. ευρώ αλλά τα 28 εκατ. ευρώ της Παρασκευής έριξαν τον μέσο όρο, ως απόρροια και των λιγοστών κινήσεων που καταγράφονται από ξένα funds.
Το θετικό είναι πως η αγορά δείχνει να έχει ισχυρό σημείο στήριξης τις 810 μονάδες και οι τράπεζες να συντηρούνται επάνω από την ευρύτερη ζώνη των 1.050 μονάδων.

Βεβαίως, το ερώτημα που γεννάται είναι για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης ώστε να μπορέσει να δοκιμάσει ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται πως η επόμενη σημαντική, προγραμματισμένη, είδηση που ενδεχομένως θα επηρεάσει την πορεία του Γενικού Δείκτη θα βγει στις 18 Αυγούστου 2017 με την έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Fitch. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας, η ενίσχυση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015 του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Ιούλιο, ο οποίος αναρριχήθηκε στις 98,2 από 94 μονάδες.
Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ιδιαίτερα ισχυρή είναι η βελτίωση στις κατασκευές, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια έργα, ενώ οι υπόλοιποι τομείς εμφανίζουν μικρές θετικές ή αρνητικές διακυμάνσεις, ανάλογα και με τη δυναμική των επιμέρους κλάδων τους.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποκλιµάκωση του κόστους δανεισµού της χώρας καθώς στη δηµοπρασία εντόκων γραµµατίων εξάµηνης διάρκειας το Ελληνικό Δηµόσιο άντλησε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ µε επιτόκιο µειωµένο στο 2,5% από 2,78% στην προηγούµενη δηµοπρασία και η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,86 φορές.

Στα επιχειρηματικά νέα οι επιδόσεις του ΟΤΕ το β’ τρίμηνο ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 40,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το περυσινό δεύτερο τρίμηνο. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 1% στα 313,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,7% στα 938,8 εκατ. ευρώ.

Ικανοποίησαν κυρίως οι τάσεις ανάκαμψης σε σταθερή και κινητή στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται και το επενδυτικό πρόγραμμα που το 2017 θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Frigoglass ανακοίνωσε ότι το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας εξέδωσε απόφαση που επικυρώνει το σχέδιο συνδιαλλαγής, που προτάθηκε από τη θυγατρική της Frigoglass Finance B.V για την αναδιάρθρωση των χρεών.

Η πρόταση της Fairfax

Aρχίζει αύριο Δευτέρα και ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Fairfax για να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia Properties. H Fairfax ελέγχει το 51,37% της Grivalia και προσφέρει 8,8 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το υπόλοιπο 48,63%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ