Μια ανακαίνιση ήταν η αφορμή για να γίνει ένας έλληνας αρχιτέκτονας εφευρέτης ενός καινοτόμου αναπηρικού αμαξιδίου, οι χρήστες του οποίου θα μπορούν να σταθούν όρθιοι.

Το προϊόν που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Πετρωτός ονομάζεται laddroller και ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η παραγωγή του έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, έχει κερδίσει βραβεία και έχει δεχθεί προτάσεις για παραγωγή και εμπορία στο εξωτερικό.

Το laddroller είναι ένα πρωτοποριακό, φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικά προσιτό αναπηρικό αμαξίδιο με δυνατότητα ορθοστάτησης.

Μπορεί να σηκωθεί άμεσα σε όρθια θέση απλώς και μόνο χάρη στην ισχύ των τροχών του αλλά και να επιστρέψει στην καθιστή θέση μόνο με μια μικρή βοήθεια από τη βαρύτητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χειροκίνητα όταν οι μπαταρίες του αδειάζουν.

Η επιλεκτική τετρακίνηση και ο μοναδικός του σχεδιασμός τού επιτρέπουν επίσης να ξεπερνά εμπόδια σε ανομοιόμορφα εδάφη, κράσπεδα πεζοδρομίου και κενά του αστικού περιβάλλοντος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κοστίζει τα μισά από τις υπάρχουσες προτάσεις της αγοράς. Συνεφευρέτες του laddroller είναι τα αδέλφια Δημήτρης Πετρωτός και Μάριος-Ερμής Πετρωτός.
Στο επίπεδο της καθημερινής ζωής

«Πριν από πέντε χρόνια συνειδητοποίησα το πρόβλημα»
επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πετρωτός «όταν μου ζητήθηκε να ανακαινίσω πλήρως την κατοικία μιας οικογένειας της οποίας ένα μέλος, εξαιτίας ενός ατυχήματος, xρησιμοποιούσε αποκλειστικά αναπηρικό αμαξίδιο στην καθημερινότητά του. Οπως χαμηλώναμε τα έπιπλα, τους διακόπτες και κάναμε την τουαλέτα προσβάσιμη, διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τα τέλεια σπίτια για αυτά τα άτομα. Δεν μπορούσαμε όμως να χαμηλώσουμε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για αυτούς, όταν δεν βρίσκονταν στο σπίτι τους. Ετσι, αρχίσαμε αν αναζητούμε τον τρόπο να σηκώσουμε τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων στο επίπεδο της καθημερινής ζωής τους. Tέσσερα χρόνια έρευνας και 13 πρωτότυπα μετά, το laddroller ήταν γεγονός».
Αυτή την περίοδο, η εταιρεία συνεργάζεται με εξειδικευμένα άτομα στον τομέα της μηχατρονικής και της ιατρικής, ενώ έχει κάνει δική της έρευνα πάνω στα ανθρωπομετρικά δεδομένα ατόμων με αναπηρία και στις ανάγκες τους μέσα στο αστικό περιβάλλον.
Παράλληλα, «η διαφορετική επαγγελματική προέλευση των κύριων μελών της laddroller μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε ένα σημαντικό πρόβλημα αιώνων κάτω από νέο πρίσμα και με εντελώς διαφοροποιημένη προσέγγιση. Επιπλέον, κάνοντας χρήση όλων των τεχνολογιών που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, οι οποίες δεν είναι ως επί το πλείστον παραδοσιακές στη βιομηχανία των αναπηρικών αμαξιδίων, είμαστε σε θέση να παραγάγουμε ένα καινοτόμο, εύχρηστο και σημαντικά οικονομικότερο προϊόν από τον υπάρχοντα ανταγωνισμό» πρόσθεσε ο εφευρέτης.
Η παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά μετά τη συμμετοχή του laddroller σε διεθνείς εκθέσεις, όπως αυτή της Rehacare 2016 στο Dusseldorf, τη διάκριση της εταιρείας μεταξύ των 10 καλύτερων στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε πέρυσι το αμερικανικό Ιδρυμα Τεχνολογίας ΜΙΤ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης αλλά και σε διοργανώσεις όπως το Cybathlon, τους πρώτους βιονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που οργανώθηκαν από το ΕΤΗ, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσιάστηκε ενδιαφέρον για την εφεύρεση από επιχειρήσεις του κλάδου στο εξωτερικό με τις οποίες συζητεί την οριστικοποίηση συνεργασιών σε επίπεδο κατασκευής και διάθεσης.

«Η εξέλιξη της πορείας μας πρέπει να γίνει με σίγουρα βήματα κάθε φορά και η ανάπτυξη να είναι προοδευτική βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει γίνει και ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται, ξεκινώντας από τις χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου»
τονίζει ο Δημήτρης Πετρωτός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ