Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, προβλέπουν -μεταξύ άλλων- τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Επίσης, προβλέπεται απαλλαγή από τη φορολογία των χρηματικών επάθλων που θα μοιράζονται στους τυχερούς φορολογούμενους στο πλαίσιο της λοταρίας ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Προβλέπεται ακόμη η σύσταση διαρκούς, συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Σε άλλη διάταξη ρυθμίζεται επίσης νομοθετικά η άμεση επιστροφή και χωρίς έλεγχο επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για ποσά έως 10.000 ευρώ.

Επίσης, με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.

Αναλυτικά, στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Η καταβολή σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις για το ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.
  • Απαλλάσσονται από τον φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που θα προσφέρονται όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα, ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών.
  • Αντικαθίσταται ο όρος «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα». Η συγκεκριμένη τροποποίηση ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται ανάλογα με τον κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη από τη δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.
  • Εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ θα διενεργούνται άμεσα, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσόν ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Και για τις επιστροφές αυτές πάντως «δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται», με βάση κριτήρια επικινδυνότητας.
  • Για τους αγρότες, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, από 1.8.2017 μέχρι 31.10.2017, χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμης υποβολής, λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης των σχετικών με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες κωδικών (037 και 038 του εντύπου Ε1). Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του έτους 2016, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία η προώθησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037 και 038 της δήλωσης.

Σημειώνεται πως οι πέντε τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/881 της Ε.Ε.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εν όψει ΕΝΦΙΑ

Επειδή τα λάθη κοστίζουν, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ελέγξουν, πριν εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Όσοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που μπορεί να ανεβάσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr της ΑΑΔΕ.

Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν.

Κατά την αποτύπωση των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9, οι φορολογούμενοι συχνά-πυκνά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κάνει λάθη, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι:

  • Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρίζονται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
  • Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Το λάθος φαίνεται αθώο, αλλά κρύβει μεγαλύτερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
  • Επιφάνεια και όροφος. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής άδειας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
  • Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.