Ως θετικό βήμα κρίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, «στον βαθμό που η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια και σε συνδυασμό με τις εκδηλούμενες τάσεις οικονομικής μεγέθυνσης –έστω και ασθενούς– για το 2017», όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεσή του.

«Είναι ένα θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης με δεδομένη την συμφωνία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στα ουσιαστικά στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής (παρά τις επιμέρους διαφορές και τη διαφορετική πολιτική φιλοσοφία)», σημειώνεται και ερμηνεύεται ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης «να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες (συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης και letter of intent προς το ΔΝΤ) και έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του “μνημονίου” τον Αύγουστο του 2018».

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, «αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια καμπή στη διαχείριση της οικονομίας και στις οικονομικές επιδόσεις», ενώ στην αντίθετη περίπτωση «τότε θα υπάρξουν παλινδρόμηση σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, η τωρινή έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια αν:

1) Συνεχισθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στο φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας,

2) Διασφαλισθεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια, πράγμα που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων,

3) Επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας,

4) Διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται, για να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. «Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση απελευθέρωσε αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με βασικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας (rule of law, διάκριση των εξουσιών, οικονομία που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο)», αναφέρεται σχετικά.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι «δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση και ανακάμπτει κι αυτό είναι κατ΄ αρχάς θετικό». Γενικότερα, εκτιμάται ότι «η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, μολονότι αυτό ουδόλως δικαιολογεί το κόστος όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015». Ενώ για το 2017 η πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξει θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν.

«Για το 2017 το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί μάλιστα ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% και το 2018 το 3%. Η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και για να το διατυπώσουμε χωρίς περιστροφές, θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια», τονίζεται.