Δύο νέες άδειες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την εξέταση των σχετικών φακέλων που υπέβαλαν η Alvarez & Marsal (A&M) και η Resolute Asset Management (Resolute).

Πλέον, συνολικά πέντε εταιρείες έχουν λάβει σχετική άδεια από την κεντρική τράπεζα, ενώ βρίσκονται σε εκκεμότητα κι άλλες πέντε τουλάχιστον αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη χορηγήσει άδειες στις AKTUA (κοινοπραξία Alpha Bank), Pillarstone (KKR – Alpha Bank, Eurobank) και FPS της Eurobank.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επιταχύνουν τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς προβληματικών δανείων το επόμενο διάστημα, η οποία σε συνδυασμό με την έναρξη εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συμβάλει για την ανάκτηση των κόκκινων χορηγήσεων των τραπεζών.

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ευρωζώνη, που αντιστοιχεί περίπου στο 45% και ύψους 108 δισ. Ευρώ, ενώ οι ελληνικές συστημικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα ΝΡΕs κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019.

Η ενεργή διαχείριση και η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η άδεια που έλαβε η Resolute της παρέχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται δάνεια σε καθυστέρηση (non-performingloans – NPLs) εξ ονόματος εποπτευόμενων και μη εποπτευόμενων μερών.

Μετά την έγκριση, η Resolute είναι σε θέση να βοηθήσει περαιτέρω τόσο τις τράπεζες, όσο και τους αγοραστές των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να επιταχύνουν την επίλυση πιθανών διαφορών με τους δανειολήπτες, απελευθερώνοντας κεφάλαια, τα οποία θα υποστηρίξουν την έκδοση νέων δανείων και θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Ο Bill Hancock, διευθύνων σύμβουλος της Resolute, δήλωσε ότι «η χορήγηση της άδειας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της αξιοπιστίας που διακρίνει τη Resolute, ως ειδικό διαχειριστή NPLs ακινήτων και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 100 δισ. ευρώ».

Η Resolute διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια, συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ, παρέχοντας συμβουλευτικές και διαχειριστικές υπηρεσίες σε πάνω από 9.000 περιουσιακά στοιχεία σε 28 χώρες.

Στον αντίποδα, σε ανακοίνωσή της η Alvarez & Marsal επισημαίνει ότι η θυγατρική της με την επωνυμία «Independent Portfolio Management Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π (IPM)» έλαβε άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Η ΙΡΜ είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης απαιτήσεων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η IPM θα παρέχει τις υπηρεσίες της στις ελληνικές τράπεζες καθώς και σε επενδυτές (εταιρείες private equity και credit funds) που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια δανείων από τις τράπεζες.

Το νέο αυτό εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της A&Μ για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και την ανάπτυξη υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της με πρακτικές λύσεις.

Ως πλατφόρμα διαχείρισης, η IPM θα εστιαστεί σε χαρτοφυλάκια δανείων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων των οποίων ο κύκλος εργασιών ξεπερνά το 1 εκατ. Ευρώ.

O Bryan Marsal, συνιδρυτής της A&M, δήλωσε ότι «η ΙΡΜ διευρύνει την παρουσία μας και τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα, και ενισχύει τη στρατηγική μας για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών στη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Οι υπηρεσίες της ΙΡΜ προσθέτουν αξία στη διαχείριση δανείων στηρίζοντας πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης των δανειοληπτών, κινητοποιώντας ταυτόχρονα το διεθνές δίκτυο της Α&Μ και την πρόσβασή μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως πλατφόρμα διαχείρισης δανείων στην Ελλάδα, η ΙΡΜ θα επωφεληθεί της πολυετούς εμπειρίας της A&M στη διαχείριση επισφαλών στοιχείων
ενεργητικού (distressed assets). Μελλοντικά, ενδέχεται να εξετάσουμε την ανάπτυξη παρεμφερών υπηρεσιών και σε άλλες αγορές, ανάλογα με τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες».

Ο Μάριος Κολιόπουλος, Managing Director και επικεφαλής της A&M στην Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλοu της IPM, ενώ ο Cyrus Ardalan, πρώην Αντιπρόεδρος της Barclays και Senior Advisor στην A&M θα τοποθετηθεί στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΡΜ.

Ο κ. Κολιόπουλος τόνισε ότι «η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς NPE είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημιουργία της πλατφόρμας μας για την διαχείριση δανείων είναι μια σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή τη κατεύθυνση και εντάσσεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της χώρας προς τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου».

Σημείωσε δε ότι «η ΙΡΜ διαφοροποιείται λόγω της ανεξαρτησίας της από τους επενδυτές, της αποτελεσματικής, ευέλικτης και επεκτάσιμης δομής της, της δυνατότητας παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίων, συμπεριλαμβάνοντας την εις βάθος ανάλυση χαρτοφυλακίων, τη διαχείριση δανείων καθώς επίσης και τη διαχείριση εξασφαλίσεων επί ακίνητης περιουσίας και REOs. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός θα επιφέρει προστιθέμενη αξία για τις ελληνικές τράπεζες και τους επενδυτές, αλλά και δίκαια αποτελέσματα για τους δανειολήπτες».

Τέλος, ο κ. Ardalan ανέφερε ότι «τo Διοικητικό Συμβούλιο της IPM κατέχει εκτενή διεθνή εμπειρία τόσο στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όσο και σε θέματα διοίκησης, λειτουργικών αναδιαρθρώσεων και διαχείρισης κινδύνων. Καθώς ο τραπεζικός κλάδος εξελίσσεται, νέοι, μη-παραδοσιακοί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η ΙΡΜ μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα αξιοποιώντας, τη διεθνή εμπειρία της A&M και τις σύγχρονες, υψηλού επιπέδου λύσεις που παρέχουμε για την επίλυση των σύνθετων προκλήσεων στον τομέα της διαχείρισης δανείων».