Προειδοποίηση προς τις γερμανικές επιχειρήσεις να μη συνάπτουν συμφωνίες με την Τουρκία εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, ερεθίζοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για έναν «επαναπροσανατολισμό» της γερμανικής πολιτικής προς την Αγκυρα, ενώ συμβούλευσε τις γερμανικές εταιρείες κατά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

Οπως ήταν φυσικό, η τοποθέτηση του υψηλού κυβερνητικού στελέχους της Γερμανίας δεν έμεινε αναπάντητη από την τουρκική πλευρά, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο ότι επιχειρεί να «τρομάξει» τους πιθανούς επενδυτές.
Τα δύο κράτη συνδέονται με στενούς εμπορικούς δεσμούς, η αξία των οποίων μόνο την περασμένη χρονιά ήταν κοντά στα 36 δισ. δολάρια.

Περισσότερες από 6.800 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γερμανο- Τουρκικού Επιμελητηρίου. Η Deutsche Bank, η Siemens, η Volkswagen, η Daimler, η Hugo Boss είναι μόλις μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες της Γερμανίας με βαθιές ρίζες στην Τουρκία που χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πίσω.


Πολλά εργοστάσια
Οι γερμανικές κατασκευαστικές έχουν επίσης πολυάριθμα εργοστάσια σε όλη την τουρκική επικράτεια που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους, αφήνοντάς τους ευάλωτους στην επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνει το Bloomberg.
Στο ίδιο κλίμα με εκείνες του Γκάμπριελ ήταν και οι δηλώσεις της Μπριγκίτε Τζίπρις. Με συνέντευξή της στο περιοδικό «Politico», η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι εάν οι γερμανικές εταιρείες «ξαφνικά εμφανιστούν σε μαύρες λίστες» και «χαρακτηριστούν ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας, τότε αυτό διαμορφώνει μια ατμόσφαιρα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις στην Τουρκία».
Επιπλέον, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να θέσει όλες τις αιτήσεις για εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία υπό εξέταση. Παρότι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση αυτή, η Τζίπρις δήλωσε ότι πέρυσι εγκρίθηκαν εξαγωγές προς την Αγκυρα ύψους 83,9 εκατ. ευρώ και επιπλέον 22 εκατ. ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ