Ο πρώτος υβριδικός σταθμός στην Ελλάδα που συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες εγκαθίσταται στην Τήλο.
Το έργο TILOS βραβεύθηκε για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές. Οπως αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής της EUNICE Energy Group και τεχνικός υπεύθυνος του έργου κ. Στέφανος Γαρυφαλάκης, «το έργο TILOS είναι ο πρώτος υβριδικός σταθμός που εγκαθίσταται στην Ελλάδα συνδυάζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες (συσσωρευτές). Το έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας του υβριδικού ελέγχει την παραγωγή από την ανεμογεννήτρια και το φωτοβολταϊκό σταθμό και παράλληλα διαχειρίζεται το τοπικό ενεργειακό σύστημα ρυθμίζοντας την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών και προβλέποντας τη μελλοντική παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές».
Το έργο βρίσκεται σε κατασκευή και ήδη τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού.
Χρηματοδότηση με ίδιους πόρους
Η προμήθεια και η εγκατάσταση των παραπάνω υποσυστημάτων χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με ίδιους πόρους από τον ενεργειακό όμιλο EUNICE (EUNICE Energy Group). Ο Ομιλος EEG, από χρόνια ευαισθητοποιημένος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετείχε από νωρίς στην πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του TILOS και εμπιστεύτηκε την ελληνική και ευρωπαϊκή έρευνα και τεχνολογία.
Είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και στηρίζει εμπράκτως την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοπορεί και επενδύει σε έργα ΑΠΕ και στην ενέργεια συνολικότερα.
Η καινοτόμος πλευρά του TILOS συνίσταται στην ενσωμάτωση της αποθήκευσης της ενέργειας σε μπαταρίες, στη διαχείριση των τοπικών φορτίων και στην πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Επιπλέον, στο έργο έχουμε την πρώτη επίσημη, σε απόλυτη λειτουργία και εφαρμογή, χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας λογισμικού (software) για τη διαχείριση ενέργειας.
Η σταδιακή μετάβαση των καταναλωτών ή ολόκληρων νησιών σε παραγωγούς-καταναλωτές είναι το μέλλον. Οι δυνατότητες του έργου δεν σταματούν εδώ. Η περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω έξυπνης διαχείρισης, μπορεί να προσφέρεται για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές.

Στήριξη από την τοπική κοινωνία
Το έργο όμως έχει τη σημαντικότατη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. «Μέσα στην Ελλάδα της κρίσης βρέθηκε μια ελληνική εταιρεία, αφουγκράστηκε την Τήλο και τα προβλήματά της, και χρηματοδότησε το έργο» τονίζει η δήμαρχος Τήλου κυρία Μαρία Καμμά-Αλιφέρη και συνεχίζει: «Καταφέραμε να πείσουμε την τοπική κοινωνία πως μέσα από όλη την προσπάθεια θα βγει κάτι καλό για όλους».
Πράγματι, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι άμεσα και σημαντικά. Το έργο μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας και προσφέρει έσοδα στην τοπική κοινωνία.
Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τον καθένα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αφού θα συμπιεστεί σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Μελλοντικά, θα προσφέρονται ευέλικτα πακέτα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την κατανάλωση, αφού όμως ληφθεί υπόψη και η παραγωγή, μεταφραζόμενα σε μεγάλο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ