«Συνδέουμε την επιστημονική διάσταση και πιο συγκεκριμένα την ψυχική υγεία με αυτό που μπορεί να προσφέρει αυτός ο τόπος, κυρίως σε ό,τι αφορά τον θεματικό τουρισμό» λέει ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την προβολή και προώθηση στο Νότιο Πήλιο κ. Δημήτρης Παντελής. «Ολοένα και περισσότερος κόσμος ψάχνει για μια εναλλακτική εμπειρία στις διακοπές» συμπληρώνει η δραματοθεραπεύτρια, κοινωνιολόγος, θεατρολόγος κυρία Αταλάντη Απέργη. Και οι δύο είναι οι εμπνευστές μιας ιδέας που συνδυάζει τις διακοπές αναψυχής με τη θεραπεία, έχοντας άξονα τη σχέση υγείας και φύσης ως συγκοινωνούντα δοχεία, που υπάρχει από την αρχαιότητα.
Ετσι, στο βουνό των Κενταύρων, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και πιο συγκεκριμένα στις Πινακάτες Πηλίου, θα πραγματοποιηθεί για μία εβδομάδα τον Αύγουστο η 2η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών με θέμα «Αργοναυτική Εκστρατεία: Στόχος – Σχέση – Σύνδεση – Ταξίδι – Θεραπεία».
Η πρωτοβουλία συνδέεται και με τα στοιχεία της ταυτότητας που αναπτύσσει το Πήλιο. Πλέον «είμαστε σε σύμπραξη με τον Δήμο Βόλου και προβάλλουμε με νέο brandname, ως ενιαίο τον προορισμό Βόλος – Πήλιο», λέει ο κ. Παντελής. Στο πλαίσιο αυτό, ο θεματικός τουρισμός έρχεται σε πρώτο πλάνο στο Πήλιο, «προορισμός που συνδυάζει διακοπές στο βουνό και στη θάλασσα, αλλά και την εσωτερική ηρεμία και γαλήνη ως μυθικός και θεραπευτικός τόπος χάρη στη σύνδεσή του με τον Κένταυρο Χείρωνα».
Τα τελευταία χρόνια «παρατηρείται μια καλή δυναμική, η οποία κινεί και τη μικροοικονομία ενός χωριού» προσθέτει. Οι ταξιδιώτες-συμμετέχοντες διαμένουν σε ξενώνες στις Πινακάτες, αλλά και στα γύρω χωριά. Εξάλλου, «επειδή προς το παρόν απευθυνόμαστε σε ελληνικό κοινό, θέλαμε να συνδυάσουμε την εποχή που οι Ελληνες κάνουν διακοπές με την αυτογνωσία» λέει η κυρία Απέργη. «Θέλαμε επίσης να αποφύγουμε τις κλειστές αίθουσες, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γίνονται πολλά επαγγελματικά συνέδρια στον Βόλο και στο Πήλιο και θέλαμε να αποφύγουμε την ταύτιση».
Ετσι οι Πινακάτες Πηλίου θα γίνουν από τις 18 ως τις 27 Αυγούστου το «Χωριό Ψ» (www.village-psy.gr), όπου αναμένεται να καταλύσουν έως 50 ταξιδιώτες που θέλουν παράλληλα να συμμετέχουν σε μια συνάντηση ψυχοθεραπείας. Το Χωριό Ψ περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, παράλληλες δράσεις, λειτουργώντας ως συνδυασμός απόδρασης καλοκαιρινών διακοπών και προσωπικής εξέλιξης. Η πρωτοβουλία συνδέει την ψυχική υγεία με τη φύση, δημιουργώντας μια κοινότητα ατόμων με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία.

Οι συμμετέχοντες ζουν για λίγες ημέρες σε έναν χώρο εξαιρετικής ομορφιάς, μέσα στη φύση, στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων, σκέψεων και συναισθημάτων μέσα από τον ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο αλλά και τις βιωματικές δράσεις.

Η εφετινή 2η Συνάντηση θα εστιάσει στη θεραπευτική σχέση, αντλώντας υλικό από την Αργοναυτική Εκστρατεία, έναν μύθο που συνδέεται άμεσα με το βουνό Πήλιο, αφού από τις παρυφές του, την Ιωλκό, ξεκίνησε το ταξίδι της η «Αργώ». Ολοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής «Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό». Στο πλαίσιο αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, στα θέματα και στους συμβολισμούς που αναδεικνύει η συγκεκριμένη αφήγηση, τα οποία σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

HeliosPlus