Το ιδιαίτερα αλμυρό επιτόκιο -σε επίπεδα πάνω 4%- που ζητούν οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να αποτελεί το βασικότερο αγκάθι για την εσπευσμένη προσφυγή στις αγορές και την αιτία της αναβολής της για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές απέδιδαν την αναβολή της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου στην ανάγκη να προηγηθεί η συνεδρίαση του ΔΝΤ και η δημοσιοποίηση της έκθεσής του που θα χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Όλα δείχνουν ότι η αναμενόμενη πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή από τον Standard and Poor’s σε συνδυασμό με τις έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασε μεγάλη μερίδα κυβερνητικών στελεχών σε μια εσπευσμένη έκδοση με υψηλό επιτόκιο, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της αναβολής.

Και αυτό, με την ελπίδα ότι παράλληλα με την αναβάθμιση από τη S&P, η συνέχιση της μείωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα.

«Δεν αρκεί μία έκδοση»

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, η αποκατάσταση της σταθερής πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές δεν θα κριθεί μόνο από μία έκδοση, «ούτε είναι μια διαδικασία που θα επιτευχθεί σε ένα βράδυ», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Θα απαιτήσει μια σειρά από επιτυχημένες διαδοχικές πωλήσεις ομολόγων στους ξένους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε θα επιδιωχθεί να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ρευστών διαθεσίμων (γύρω στα 9 δισ. ευρώ) που θα λειτουργεί ως ασφάλεια όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα (τρίτο Μνημόνιο) και η Ελλάδα θα πρέπει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

Αυτό προϋποθέτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκδόσεις ομολόγων διαφορετικής χρονικής διάρκειας έως τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα.

Ανησυχία για τυχόν εφησυχασμό

Παράλληλα όμως, σημειώνει το τηλεγράφημα, υπάρχει ανησυχία στους κόλπους των δανειστών για το ενδεχόμενο η έξοδος στις αγορές να οδηγήσει σε εφησυχασμό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και σε πισωγυρίσματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.