Στα 2,1 τρισ. δολάρια αναμένεται να ανέλθουν οι δαπάνες γα πληροφοριακές υποδομές το 2017, αυξημένες κατά 4,5% σε σχέση με το 2016.
Eιδικότερα, οι δαπάνες για servers, smartphones, λογισμικό, υπηρεσίες πληροφορικής κ.ά. θα αντισταθμίσουν τη μείωση της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές, εκτιμά η IDC.
Σημειώνεται πως το 2016 έκλεισε με τις δαπάνες να παρουσιάζουν αύξηση 2,5%, ενώ για το 2018 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση κατά 4%.
Συμπεριλαμβανομένων και των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, για τις οποίες οι δαπάνες αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2% την εφετινή χρονιά, η συνολική αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών εκτιμάται από την IDC πως θα διαμορφωθεί στα 3,5 τρισ. δολάρια το 2017.
Το cloud αναμένεται να παίξει εφέτος καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση των δαπανών για servers κατά 4% το 2017 και κατά 5% το 2018. Επίσης, ενισχυμένες αναμένεται να είναι και οι δαπάνες για smartphones, που εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 7% μετά την αύξηση 1% του 2016.
Οι δαπάνες για λογισμικό αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 7% στα 471 δισ. δολάρια, ενώ αύξηση 3% εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν και οι υπηρεσίες πληροφορικής. Στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τα έσοδα από τη φωνή παρουσιάζουν πτώση, αλλά αυτά από τις υπηρεσίες δεδομένων –τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία –δείχνουν να ενισχύονται.
Σε επίπεδο περιφερειών, τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αναμένεται να δούμε στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, καθώς θα φθάσει στο +8%, ενώ ειδικά η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 10%. Αρκετά πίσω ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με +4%, η Δυτική Ευρώπη με 3%, ο Καναδάς (2%) και η Ιαπωνία (2%).
Σύμφωνα με την IDC, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για συσκευές και εφέτος εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει το 25% στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, tablets, κινητών τηλεφώνων και περιφερειακών.

HeliosPlus