από metereologos.gr
Δευτέρα 21 Μαΐου 2018
 
 

Γερμανία: Τα νοικοκυριά αυξάνουν την περιουσία τους

Πιο πλούσια παρά ποτέ σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank
Γερμανία: Τα νοικοκυριά αυξάνουν την περιουσία τους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πιο πλούσια παρά ποτέ είναι τα νοικοκυριά στη Γερμανία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η χρηματική τους περιουσία συνέχισε να αυξάνεται για να ανέλθει σε περίπου 5,676 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη Φρανκφούρτη.

Στο παραπάνω ποσό συγκαταλέγονται μετρητά, κάθε είδους τραπεζική κατάθεση, αξιόγραφα και ασφαλιστικά προϊόντα - δίχως να είναι σαφής ο τρόπος κατανομής της χρηματικής τους περιουσίας - ενώ δεν έχουν υπολογιστεί τα ακίνητα.
Αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία αυτά με εκείνα του τελευταίου τριμήνου του 2016 η χρηματική περιουσία των Γερμανών παρουσιάζει αύξηση κατά 1,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 84 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αιτία της ανόδου αυτής βρίσκεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γερμανοί φορολογούμενοι καταφέρνουν να βάζουν χρήματα στην άκρη.

Στην άνοδο της χρηματικής περιουσίας των γερμανικών νοικοκυριών συνέβαλε σημαντικά και η αύξηση στις τιμές των μετοχών, με τις επενδύσεις ιδιωτών στο χρηματιστήριο να αποφέρουν συνολικά 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Bundesbank.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι Γερμανοί συνεχίζουν να τοποθετούν σημαντικά κεφάλαια σε καταθετικούς λογαριασμούς, γεγονός που τους δίνει άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους. Το ύψος των ποσών αυτών ανήλθε σε 1,379 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 17 δισ. ευρώ.

Επίσης οι Γερμανοί επένδυσαν 24 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 σε ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, όπως ακριβώς και οι τραπεζικές καταθέσεις. Τα συνολικά αποθέματα αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε περίπου 2,136 τρισ. ευρώ.

Ακριβώς επειδή οι προθεσμιακές καταθέσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς έχουν αμελητέα απόδοση για τους καταθέτες λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ολοένα και περισσότεροι γερμανοί φορολογούμενοι επιλέγουν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι οι συνολικές αγορές μετοχών και άλλων μεριδίων στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΛΟΙΠΟΝ, διαβαστε (αξιζει τον κοπο): | 18/07/2017 11:11
  "Θα προτιμούσα να ζήσω όλη μου τη ζωή σε μια τσερκέζικη σκηνή παρά να προσκυνήσω το γερμανικό είδωλο". "Ποιο είδωλο;" φώναξε ο στρατηγός που είχε αρχίσει να θυμώνει. "Το γερμανικό τρόπο πλουτισμού. Δεν είμαι καιρό εδώ κι όμως έχω παρατηρήσει πράγματα που κάνουν την ταταρική μου φύση να αγανακτεί. Μα την αλήθεια μακριά από κάτι τέτοιες αρετές! Χτες περπάτησα καμία δεκαριά χιλιόμετρα στα περίχωρα. Λοιπόν είναι ακριβώς όπως στα ηθικοπλαστικά βιβλία, ξέρετε εκείνα τα μικρά εικονογραφημένα βιβλία που κυκλοφορούν στη Γερμανία: όλα τα σπίτια έχουν τον πατέρα τους, έναν υπερβολικά ενάρετο και τίμιο άνθρωπο, τόσο τίμιο που φοβάται κανείς να τον πλησιάσει. .....Λοιπόν εδώ η κάθε οικογένεια είναι υποταγμένη, τυφλά υποταγμένη στον πατέρα. Δουλεύουν όλοι σαν τα ζώα και κάνουν οικονομία σαν Εβραίοι. Όταν ο πατέρας συγκεντρώσει κάποιο σημαντικό ποσό, μεταβιβάζει τη δουλειά ή τα κτήματα του στον πρωτότοκο γιο του. Για αυτό αρνιέται να δώσει προίκα στη κόρη του που έτσι καταδικάζεται να μείνει γεροντοκόρη. Ο μικρότερος γιος είναι αναγκασμένος να δουλέψει σκληρά, κι όσα κερδίζει, τα προσθέτει στο κεφάλαιο της οικογένειας που όσο πάει και αυξάνεται. Ναι αυτό γίνεται εδώ, το έχω ερευνήσει. Και το μοναδικό κίνητρο για όλα είναι η τιμιότητα, μια τιμιότητα που φτάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε ο μικρότερος γιος φαντάζεται ότι τον εκμεταλλεύονται από τιμιότητα…»
  AZAZEL
  απάντηση00
   
   
  Αυξάνουν την περιουσία των τα ΄νοικοκυριά, ε; | 17/07/2017 21:42
  Φορολογήστε τα, λοιπόν! Αγρίως! Επιβάλλετε φόρους περιουσίας με το τσουβάλι. Χάριν ισότητος, βεβαίως... και πατάξεως της μεσαίας τάξεως, που πολύν αέρα έχει πάρει. Διότι όταν υπάρχει ισχυρή μεσαία τάξη, πώς θα έχουν το ελεύθερο διάφορες πελατειακές κυβερνώσες ελίτ, διάφοροι δημαγωγοί και, επάνω από όλα, αι "προοδευτικές" δυνάμεις κάθε κοινωνίας να ανεμίζουν την σημαία της υποταγής στο κράτος και της ισοπεδώσεως (συγγνώμη, της ισότητος ήθελα να ειπώ...); Στην Ελλάδα αυτές αι δυνάμεις (του πελατειακού κρατισμού και της αριστεροσύνης) κατάφεραν να τσακίσουν την μεσαία τάξι (κυρίως την ανεξάρτητη απ' το κράτος) - η Γερμανία γιατί αργεί;
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση11
   
-