Πιο πλούσια παρά ποτέ είναι τα νοικοκυριά στη Γερμανία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η χρηματική τους περιουσία συνέχισε να αυξάνεται για να ανέλθει σε περίπου 5,676 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη Φρανκφούρτη.

Στο παραπάνω ποσό συγκαταλέγονται μετρητά, κάθε είδους τραπεζική κατάθεση, αξιόγραφα και ασφαλιστικά προϊόντα – δίχως να είναι σαφής ο τρόπος κατανομής της χρηματικής τους περιουσίας – ενώ δεν έχουν υπολογιστεί τα ακίνητα.
Αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία αυτά με εκείνα του τελευταίου τριμήνου του 2016 η χρηματική περιουσία των Γερμανών παρουσιάζει αύξηση κατά 1,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 84 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αιτία της ανόδου αυτής βρίσκεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γερμανοί φορολογούμενοι καταφέρνουν να βάζουν χρήματα στην άκρη.

Στην άνοδο της χρηματικής περιουσίας των γερμανικών νοικοκυριών συνέβαλε σημαντικά και η αύξηση στις τιμές των μετοχών, με τις επενδύσεις ιδιωτών στο χρηματιστήριο να αποφέρουν συνολικά 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Bundesbank.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι Γερμανοί συνεχίζουν να τοποθετούν σημαντικά κεφάλαια σε καταθετικούς λογαριασμούς, γεγονός που τους δίνει άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους. Το ύψος των ποσών αυτών ανήλθε σε 1,379 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 17 δισ. ευρώ.

Επίσης οι Γερμανοί επένδυσαν 24 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 σε ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, όπως ακριβώς και οι τραπεζικές καταθέσεις. Τα συνολικά αποθέματα αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε περίπου 2,136 τρισ. ευρώ.

Ακριβώς επειδή οι προθεσμιακές καταθέσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς έχουν αμελητέα απόδοση για τους καταθέτες λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ολοένα και περισσότεροι γερμανοί φορολογούμενοι επιλέγουν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι οι συνολικές αγορές μετοχών και άλλων μεριδίων στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ.