Στο προσκήνιο έρχεται πάλι το θέμα της προστασίας και της στήριξης των τραπεζών της ευρωζώνης λόγω του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων που εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδι για τον κλάδο, αλλά και της πρόσφατης διάσωσης δύο ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με χρήματα των φορολογουμένων.

Τα κόκκινα δάνεια σε ολόκληρη την ΕΕ εκτιμάται ότι στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 1 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για το 5% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Στα πλαίσια της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων η Κομισιόν εξετάζει ήδη τη δημιουργία «κακών τραπεζών» σε χώρες – μέλη της ευρωζώνης των οποίων χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει ήδη σχέδιο προτάσεων για το πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αυτές οι εθνικές κακές τράπεζες (οι λεγόμενες «bad banks»), το οποίο θα συζητηθεί στη συνέχεια από όλες τις χώρες. Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίασή τους ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για να μπορούν να καλύπτουν με αυτά απώλειες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η προσπάθεια αυτή, που περιλαμβάνει και αύξηση της εποπτείας των τραπεζών έπεσε στο τραπέζι, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σε πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – είναι ιδιαίτερα σοβαρό.