Ανθρώπινο δυναμικό, δανειακά κεφάλαια και χορηγικούς πόρους αποφάσισε να διαθέσει η Εθνική Τράπεζα με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή της με την παραγωγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη σύναψη συνεργασίας με τρία διακεκριμένα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας: το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» και το Ιδρυμα Τεχνολογικών Ερευνών (ΙΤΕ).

Οπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης κατά την παρουσίαση της νέας αυτής πρωτοβουλίας, «μέσα από αυτή την πολυσχιδή της επένδυση η ΕΤΕ προωθεί τους μελλοντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στους οποίους επιδιώκει να έχει ηγετικό και προσοδοφόρο ρόλο».

«Αυτοί οι κλάδοι θα είναι εντάσεως γνώσης και θα προκύπτουν από τη συνεργασία της διακεκριμένης ερευνητικής κοινότητας της χώρας με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και με επιχειρήσεις: κλάδοι όπως της μοριακής βιολογίας, της πληροφορικής, της αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Αλλά και κλάδοι όπου παραδοσιακά η χώρα διατηρούσε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο αγροδιατροφικός και η ναυτιλία, που μπορούν να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο μέσα από τη συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα της χώρας στην οποία η Τράπεζα επενδύει».

Επιπλέον, ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε πως «μέσα από αυτή την επένδυση η ΕΤΕ θέλει να σηματοδοτήσει –και μέσα από τη σηματοδότησή της να προσδώσει δυναμική ενάρετου κύκλου –σε εγχώριους και διεθνείς παίκτες ότι η ελληνική οικονομία του μέλλοντος έχει τις βάσεις και τη θέληση να αποδράσει από το μοντέλο που χρεοκόπησε».
Διεθνής ζήτηση
Οπως είπε, το μοντέλο αυτό χαρακτηρίστηκε από υπερβολική έμφαση στην εσωτερική ζήτηση, υπερβολική εξάρτηση σε δύο μόνο κλάδους για τη διεθνοποίησή της –τον τουρισμό και τη ναυτιλία –και μειωμένη ικανότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης, άρα εντάσεως γνώσης, για τα οποία υπάρχει διεθνή ζήτηση.

«Επιδιώκουμε να σηματοδοτήσουμε ότι θα επενδύσουμε χρόνο και χρήμα ούτως ώστε η χώρα μας, όπως το Ισραήλ, να μη μοιάζει μόνο με τη Φλόριδα αλλά και την Καλιφόρνια. Επιδιώκουμε να σηματοδοτήσουμε ότι ως το ιστορικότερο και διαχρονικά σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας δεν βασιζόμαστε μόνο στη συνταγή των πιστωτών μας –της εσωτερικής υποτίμησης και της προσέλκυσης κεφαλαίων και τεχνογνωσίας από το εξωτερικό σε υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία κυρίως του Δημοσίου –αλλά έχουμε το δικό μας μακροπρόθεσμο όραμα για την ελληνική οικονομία»
υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φραγκιαδάκης.

Οκτώ δράσεις
Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα αναληφθούν οι ακόλουθες οκτώ δράσεις:
– Εστίαση στις ιδιαίτερες χρηματορροές των ερευνητικών ιδρυμάτων που χαρακτηρίζονται από μακροχρόνια πλεονασματική ρευστότητα αλλά και βραχυχρόνια καθυστέρηση εκταμιεύσεων με σκοπό να βελτιωθεί η επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, εξομαλύνοντας τις συνθήκες ρευστότητάς τους.
– Επένδυση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία (π.χ., seed finance, venture capital) που μπορούν να επιταχύνουν και να διευκολύνουν την εμπορευματοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων.
– Συνεργασία με συλλογικούς εργοδοτικούς φορείς και φιλανθρωπικά ιδρύματα που στηρίζουν το έργο τους για την προώθηση θεσμικών αλλαγών, με αναφορά σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που μπορούν να διευκολύνουν τη διασύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία.
– Εντοπισμός από κοινού με τα ερευνητικά ιδρύματα, των συνεργειών των ερευνητικών τους πεδίων με τους πλέον δυναμικούς και υποσχόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
– Οργάνωση από κοινού τακτικών συναντήσεων μεταξύ των ερευνητών των ιδρυμάτων και μελών της επιχειρηματικής πελατείας της ΕΤΕ ούτως ώστε να επιτευχθεί εξοικείωση και ώσμωση αυτών των δύο διακριτών κοινοτήτων.
– Συμμετοχή της ΕΤΕ στη δημιουργία ζωνών καινοτομίας όπου τα ιδρύματα αυτά θα μπορούν να συμπράξουν με την επιχειρηματικότητα, διεθνή και εγχώρια, όσο και με τη διεθνή και διασπορική ερευνητική κοινότητα.
– Συστηματική δουλειά, σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή παραδείγματος, για την επιχειρηματική κοινότητα, από το «ασχολούμαι με την έρευνα για να πάρω την επιδότηση» στο «ασχολούμαι με την έρευνα για να καταστήσω την επιχείρησή μου πραγματικά καινοτόμα».
– Αξιοποίηση της συνεργασίας με τα ερευνητικά ιδρύματα για την ανάδειξη της Εθνικής ως καινοτόμου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ