από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Πανικός για το ρεκόρ φοροδιαφυγής ποσοστά άνω του 77%

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μοιράζει πρόστιμα και λουκέτα
Πανικός για το ρεκόρ φοροδιαφυγής ποσοστά άνω του 77%
Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των πλαστών αποδείξεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει μία ειδική εφαρμογή που μέσω των κινητών τηλεφώνων οι καταναλωτές όταν θα λαμβάνουν μία απόδειξη θα μπορούν να διαπιστώσουν αν έχει εκδοθεί από νόμιμη - δηλωμένη ταμειακή μηχανή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μπαράζ ελέγχων και επιβολή λουκέτων με στόχο να πιαστούν οι προβλέψεις των εσόδων του προϋπολογισμού πραγματοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά τη διαπίστωση ότι η φοροδιαφυγή έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το Πάσχα έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.500 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 150 λουκέτα, ενώ η παραβατικότητα από ελέγχους των ΔΟΥ ανέρχεται σε 25%. Πολύ υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας καταγράφουν οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων λόγω του ότι πραγματοποιούν στοχευμένες «επιθέσεις».

40.000 έλεγχοι

Για παράδειγμα, μόνο την 1η εβδομάδα του Ιουλίου η ΥΕΔΔΕ σε 270 ελέγχους που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι στις 100 επιχειρήσεις οι 66 φοροδιαφεύγουν ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Ηράκλειο Κρήτης, με τα ποσοστά παραβατικότητας να ανέρχονται σε 77,5% και ακολουθεί η Αττική με 73%, η Θεσσαλονίκη με 61% και η Πάτρα με 50%. Σημειώνεται ότι τους 4 κρίσιμους μήνες (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο) συνολικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν συνολικά 40.000 ελέγχους, εκ των οποίων οι 35.000 θα πραγματοποιούνται από τις εφορίες και οι 5.000 από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Σημαντικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να παίξει, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, η νέα απόφαση για αυστηροποίηση των προστίμων και επιβολή λουκέτων σε όσους καταστρατηγούν τη φορολογική νομοθεσία και δεν κόβουν αποδείξεις.

Διασταυρώσεις

Για τον λόγο αυτόν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων  Εσόδων ετοιμάζει μια ειδική εφαρμογή που θα είναι προσβάσιμη μέσω των κινητών τηλεφώνων όπου οι πολίτες όταν θα λαμβάνουν μια απόδειξη θα μπορούν να διαπιστώσουν σε χρόνο μερικών δευτερολέπτων αν έχει εκδοθεί από νόμιμη - δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αν η εταιρεία υφίσταται ή πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα.

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα μέσω ειδικών διασταυρώσεων να ελέγχεται μια εταιρεία εξ αποστάσεως για τις ροές εσόδων και εισπράξεων μέσω πλαστικού χρήματος. Αυτό θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των φοροελεγκτών καθώς θα βλέπουν, για παράδειγμα, ότι την ημέρα που εμφανίστηκε ελεγκτής στο συγκεκριμένο μαγαζί αυξήθηκε απότομα ο τζίρος του, ενώ τις προηγούμενες ή επόμενες ημέρες που δεν του έγινε έλεγχος οι εισπράξεις πέφτουν απότομα.
Και τα «όπλα» αυτά είναι μερικά μόνο από όσα θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές για τον εντοπισμό φαινομένων φοροδιαφυγής.

Τα 48ωρα ή 96ωρα λουκέτα αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, φαίνεται να αποτελούν ένα πρώτο βήμα στο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ομως είναι κοινό μυστικό ότι σε ορισμένες περιοχές όπου οι καθημερινές εισπράξεις των καταστημάτων ξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμη και αυτά τα λουκέτα φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα ρίξει το βάρος της όχι μόνο στον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων αλλά και στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ο σκύλος... φερμάρει

Πρόσφατα ο κ. Πιτσιλής βρέθηκε στη Θράκη όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στα μεγάλα συνοριακά τελωνεία. Ως το 2020 αναμένεται να έχουν εξοπλιστεί με 15 υπερσύγχρονα συστήματα Xray για τον εντοπισμό λαθραίων τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών αλλά και παραποιημένων προϊόντων.

Επίσης, ειδικά μηχανήματα θα υπάρχουν σε κινητές μονάδες ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σκύλος με το όνομα Μπαρτ όπου μέσα σε έναν μήνα έχει εντοπίσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περισσότερα από 200.000 ευρώ που τα είχαν κρυμμένα σε αποσκευές ή πάνω τους αρκετοί ταξιδιώτες κατά παράβαση των νόμων.

Νέο μισθολόγιο

Στην καθιέρωση νέων, καλύτερων μισθών μέσα από εξοικονόμηση δαπανών πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ για τους υπαλλήλους εφοριών, τελωνείων, ελεγκτών κ.τ.λ. καθώς από τη δική τους απόδοση κρίνεται εν πολλοίς η αύξηση των Δημοσίων Εσόδων και η επίτευξη πλεονασμάτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καθοριστεί το νέο πλαίσιο το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συμφωνηθεί πρώτα με τους δανειστές.


Εγιναν καπνός 825 εκατ. ευρώ από τα τσιγάρα


Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα τελωνειακά έσοδα από τα καπνικά προϊόντα το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, ενώ συνολικά τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης όλων των προϊόντων που εκτελωνίζονται στην Ελλάδα είναι μειωμένα κατά 247 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα έσοδα τελωνείων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 84 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η ποσοστιαία μεταβολή άγγιξε το +33,9%.

Πολύ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα τελωνειακά έσοδα από ΦΠΑ και τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε 265 εκατ. ευρώ με τα αντίστοιχα περυσινά να διαμορφώνονται σε 152 εκατ. ευρώ (ποσοστιαία μεταβολή +74,4%). Είναι ενδεικτικό ότι οι αυξήσεις στις πωλήσεις των αυτοκινήτων απεικονίζονται πλέον ξεκάθαρα στα τελωνειακά έσοδα του κράτους.

Εκεί όμως που σημειώνεται μεγάλος όγκος συναλλαγών και κατ' επέκταση το κράτος προσδοκά τα υψηλότερα έσοδα είναι από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων. Και πράγματι έτσι είναι, καθώς τους πρώτους 6 μήνες του έτους τα έσοδα ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση ανήλθε σε 338 εκατ. ευρώ ή ποσοστό μεταβολής +12,7%.
Αντίθετα, πατατράκ έχουν σημειώσει τα τελωνειακά έσοδα στον ΦΠΑ και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου παρουσίασαν πτώση 42,9%, αφού από 1,92 δισ. ευρώ που ήταν το 2016, το 2017 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναζητεί τρόπους να αντιστραφεί η εν λόγω εικόνα.

Οι νέες υψηλές τιμές σαν αποτέλεσμα της τελευταίας αύξησης της φορολογίας από 1ης Ιανουαρίου 2018 και η επακόλουθη πτώση στην κατανάλωση, το λαθρεμπόριο, αλλά και η περυσινή αποθεματοποίηση λόγω της επικείμενης τότε αύξησης των φόρων έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην αρνητική αυτή εξέλιξη των εσόδων.

Συνολικά τα τελωνειακά έσοδα το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκαν σε 5,88 δισ. ευρώ έναντι 6,13 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 4%.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Έλεος με τα λαμόγια. | 18/07/2017 18:09
  Οι εφοριακοί-τελωνειακοί έχουν ήδη αυξημένους μισθούς σε σύγκριση με υπαλλήλους υπουργείων-περιφερειών-δήμων ενιαίου μισθολογίου από το οποίο έχουν εξαιρεθεί με ειδικά επιδόματα και αποδοχές, οπότε στα πλαίσια της ισότητας αμοιβών εργαζομένων πολιτών δεν δικαιούνται επιπλέον αύξηση εισοδημάτων, έχοντας υπόψη ότι είναι ήδη οικονομικά προνομιακά ευνοημένοι σε σύγκριση με συναδέλφους και συχνά χρηματίζονται ή έχουν χαμηλές τιμές αγαθών-υπηρεσιών από επιχειρηματίες και επαγγελματίες, επομένως αυτό που χρειάζονται είναι αύξηση ποινών για να φοβούνται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
  Άρτεμις
  απάντηση30
   
   
  FORODIFIGH | 18/07/2017 02:29
  KYRIOI OLOI OI POLITIKOI POY SAS EKIVERNHSAN DEN THELLHSAN NA KATASPRAKSOUN THN FORODIAFIGH! MPOROYN ALLA DEN THELOYN SKEFTITAI GIATI????EAN TO HXAN KANH THA HXATE BGH APO TAMNHMONIA! ALLA KAI SAN LAOS EPREPE NA NTREPESTHAI! O ELLHNIKOS STRATOS DE N EXEI OPLA 21 AIONAKAI OI TOYRKALADES PARAMONEYOYN OTI KAKO SAS ERTH THA FTEH TO KEFALI SAS KAI OXI OI KAKOI KSENOI!!!!!
  Maxwell
  απάντηση00
   
   
   
  Πολύ φυσικό. | 17/07/2017 13:25
  ΕΥΝΟΗΤΟ. Είναι ζωτικό θέμα επιβίωσης και προτεραιοτήτων όσο θα εφαρμόζονται τα ληστρικά μέτρα (24% ΦΠΑ, παράλογα υψηλή φορολόγηση, συρρίκνωση μισθών
  θεατης
  απάντηση105
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ | 17/07/2017 11:17
  ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΣΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ .Μαυρη εργασια δουλευεις 10 ωρες υπογραφης για τετραωρο δεν κοβουν αποδειξεις ειδικα τα μαγαζια που εχουν δουλεια αλλαη ευκολη μεθοδος μιωση μισθων και συνταξεων
  ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ
  απάντηση53
   
   
  Δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω. | 17/07/2017 11:02
  Η λύση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η ανάθεση στην άμεση δράση 100 αρμοδιότητας λήψης ανώνυμων τηλεφωνικών καταγγελιών καταναλωτών και εργαζομένων για τις οικονομικές παραβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών, προς επιβολή κυρώσεων προστίμων και κλεισίματος επιχειρήσεων με παραβάσεις, ώστε αποκατασταθεί η έννομη τάξη στην αγορά της παρανομίας και να ενισχυθεί η εθνική οικονομία.
  Δέσποινα
  απάντηση153
   
   
  Ντροπή μας. | 17/07/2017 06:46
  Ο συνδυασμός που σκοτώνει! Βαλκανοκατσικοκλέφτης λαός, με έμφυτο και πολύ βαθιά ριζωμένο το ένστικτο της απατεωνιάς, καφρίλας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς και από την άλλη το κράτος που αυτός ο λαός κατάφερε να δημιουργήσει. Ένα κράτος ανίκανο, ευνουχισμένο, με νόμους που ευνοούν την παραβατικότητα, που χαΐδεύουν τους παρανομούντες, που κάνουν τους έντιμους να αισθάνονται ηλίθιοι. Ντροπή μας.
  Βαγγέλης Κ.
  απάντηση292
   
-