Μετά από δύο πολιτικά ταραχώδεις χρονιές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και είχαν ως αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα να συρρικνωθεί κατά 1,2% σε σχέση με το 2014, μια χρονιά που διαφαινόταν ότι μπορεί να φτάσουμε στο τέλος των μνημονίων, η οικονομία με τη βοήθεια του τουρισμού δείχνει να ξεκολλάει από τον πάτο.
Παρά τη συνεχή ένταση στην πολιτική σκηνή, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η θετική στάση των Ευρωπαίων, που δείχνουν, με τις δηλώσεις τους, να έχουν πάρει από το χέρι… την κυβέρνηση για να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο, συνέβαλαν στο να αλλάξει η τάση βασικών οικονομικών δεικτών. Και ενώ προς το τέλος του 2016 και τις αρχές του 2017 οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και η κατανάλωση είχαν αρνητικό πρόσημο, πλέον έχουν αυξητική τάση.
Σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, όπως ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΣΤΟΧΑΣΙΣ Δημήτρης Μαρούλης, παλιό στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας παρουσιάζουν βελτίωση κι όλα τα στοιχεία συνθέτουν μια νέα εικόνα της οικονομίας. Προβλέπουν ότι εφέτος θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2009 που το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό υψηλότερο του 2%.
Τα στοιχεία είναι τα εξής:
– Η βιομηχανική παραγωγή και η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 6,8% και 4,3% αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου.
– Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 20,6%.
– Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών και ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 4,6% και 3,0% αντίστοιχα τον Απρίλιο και αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,2% και 2,6% αντίστοιχα το 2017.
-Το κυριότερο, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,8% στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης 46,6% των επενδύσεων σε μηχανολογικό, τεχνολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό. Τώρα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,1% το 2017.
– Ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 70% τον Μάρτιο και κατά 16,7% στο πρώτο τρίμηνο, εξέλιξη που σηματοδοτεί την ανάκαμψη των επενδύσεων σε κατοικίες ως το τέλος του έτους.

Αύξηση εξαγωγών
Με βάση στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές ήταν αυξημένες κατά 15,4%. Μάλιστα, η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών συνεχίστηκε και τον Μάιο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των συνολικών εξαγωγών αγαθών ανήλθε στο 25,3% ενώ η αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών ανήλθε στο 20,6%.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η αύξηση των εισαγωγών οδηγεί μετά από πολλούς μήνες στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, μέρος του οποίου αναμένεται να καλυφθεί από τα έσοδα του τουρισμού τα οποία έπειτα από ενάμιση χρόνο ανακάμπτουν.
Με βάση τις εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίπτωση των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν θετική, αντίθετα με την αρνητική επίδραση του πρώτου τριμήνου του 2017, διάστημα στο οποίο το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο.
Ολοι οι δείκτες συνηγορούν ότι είναι πλέον βάσιμη η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2017 κοντά ή και πάνω από τον στόχο (2,3%) του προγράμματος για το 2017.
Βέβαια, η επαλήθευση των προβλέψεων προϋποθέτει ότι τους επόμενους μήνες δεν θα διαταραχθεί η αναπτυξιακή πορεία βασικών τομέων της οικονομίας και ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ιδιαίτερα της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αντίλογος Μητσοτάκη
Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος. Οπως είπε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους οικονομικούς δείκτες «ακόμη και σήμερα τα δεδομένα του 2014 αποτελούν το ζητούμενο. Το ΑΕΠτης χώρας ήταν τότε μεγαλύτερο από ό,τι είναι σήμερα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ήταν μικρότερες από ό,τι είναι σήμερα.

»Και βέβαια –μην το ξεχνάμε αυτό –είχαμεένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, χωρίςcapitalcontrols. Σήμερα, η αναπτυξιακή δυναμική είναι πολύ μικρότερη. Το 2014 η εκτίμηση για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης ήταν 1,9%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 είχε μειωθεί στο 1%, γεγονός που έπληξε καίριακαιτη βιωσιμότητα του χρέους».

«Κλειδί» ο τουρισμός για την ανάκαμψη

Ιδιαίτερη σημασία, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στον κύκλο επισκέψεων στις περιφέρειες, όπου η κυβέρνηση παρουσιάζει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021, έχει το γεγονός ότι στον χώρο των επιχειρήσεων οι μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Cosco, Trainose, Fraport, Lamda, Afantou, Cmec – ΔΕΗ, Tap, Astir Vouliagmeni κ.ά.) καθώς και πολλές των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο έχουν ανακοινώσει πολυετή επενδυτικά προγράμματα που επιμεριζόμενα ανά έτος υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2017.

Βέβαια στην πορεία αυτή της οικονομίας βασικός συντελεστής είναι ο τουρισμός και η αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ολοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα εφέτος μπορεί να προσελκύσει ακόμη και 30 εκατομμύρια επισκέπτες.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης τουριστικής ανόδου είναι η μεγάλη αύξηση κατά 10,3% της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο συνολικός αριθμός επιβατών έφθασε τα 21,9 εκατομμύρια άτομα ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν διακινηθεί 19,8 εκατομμύρια επιβάτες.

Τέλος η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και κατά 3,04% τον Απρίλιο ενώ το ισοζύγιο μισθωτής εργασίας ενισχύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 255.000 θέσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ