Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ, προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ των «27».

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η Ελλάδα έχει συμφέρον να διατηρήσει τις ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε επίπεδο που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της» δήλωσε με αφορμή την επίσκεψη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Καρβούνης.

Να υπάρξει ισχυρός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη ζήτησε από τον επίτροπο Έτινγκερ ο πρωθυπουργός κατά τη τους συνάντησή τους, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ένωσης στην επόμενη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλισης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο επίτροπος Έτινγκερ στην Βουλή των Ελλήνων

Πριν τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο επίτροπος Έτινγκερ μετέβη στη Βουλή των Ελλήνων και απηύθυνε ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα «Έγγραφο Προβληματισμού για το Μέλλον των Οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου». Επίσης, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η δήλωση του κ. Καρβούνη έχει ως εξής: «Σε μία περίοδο που οι πολίτες περιμένουν δικαιολογημένα περισσότερα από την ΕΕ, οι πόροι της έχουν φτάσει στα όριά τους και για αυτό πρέπει να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του κάθε ευρώ. Η δε αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει, επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν από κοινού για την κατεύθυνση προς την οποία θέλουν να πορευτούν.

» Για τον σκοπό αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα έγγραφο προβληματισμού, που αναλύει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας. Η Ελλάδα αντλεί πολλούς πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, έχει, συνεπώς, μεγάλο συμφέρον στη διατήρηση των ροών των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε επίπεδο που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της. Ο επίτροπος Έτιγκερ θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα μας για να διαβουλευθεί με τις ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο της εκπόνησης της πρότασης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ των 27, την οποία η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει στα μέσα του 2018».