από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για την υψηλή φορολογία - Νωρίς ακόμη για έξοδο στις αγορές

Ζητά αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής
«Καμπανάκι» Στουρνάρα για την υψηλή φορολογία - Νωρίς ακόμη για έξοδο στις αγορές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αναγκαία κρίνει την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως επισημαίνει στην Έκθεσή του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, οι δημοσιονομικοί στόχοι διατηρούνται στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο στόχος αυτός κρίνεται πολύ υψηλός για να είναι διατηρήσιμος σε βάθος χρόνου και η δημοσιονομική προσπάθεια που χρειάζεται για την επίτευξή του μακροπρόθεσμα αποτελεί ανασχετικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης που απαιτείται ώστε αυτή να αποδώσει.

«Ο επαναπροσδιορισμός του δημοσιονομικού στόχου σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ αποτελεί μια περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής» υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, «η σχετική απόφαση του Eurogroup της 15.6.2017 που αναφέρεται στη δυνατότητα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο ίσο προς ή λίγο πάνω από 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060 κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προαναφέρθηκαν και μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση, είναι δυνατόν να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» τονίζει στην ίδια έκθεση η νομισματική αρχή.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, τα ψηφισθέντα μέτρα κοινωνικής στήριξης, η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αναπροσδιορισμός (μειωτικά) των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, πλην των πιστωτικών ιδρυμάτων και η μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, θα πρέπει, σύμφωνα με την ΤτΕ, να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και να ενισχυθούν οι έλεγχοι.

«Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων, αλλά και θα ενισχυθεί το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης ανάμεσα στους πολίτες» αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να γίνει πιο ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, πέρα από τα προφανή οφέλη που επιφέρει η αύξηση των δημοσίων εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τους ιδιώτες επενδυτές μαζί με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση του ανταγωνισμού προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για τα έτη 2017, 2018 και 2019.

Αναλυτικότερα, αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης κατά 1,6%, 2,4% και 2,7% για το 2017, το 2018 και το 2019, αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2017 βασίζονται στην υπόθεση ότι οι προβλεπόμενες δημοσιονομικές εξελίξεις θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα αφού το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 βασίστηκε εν μέρει σε μη επαναλαμβανόμενη είσπραξη εσόδων και συγκράτηση δαπανών.

Επίσης, βασίζονται στις ενδείξεις για αύξηση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών (κυρίως τουριστικών).

Επιπλέον, αναμένεται ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιδράσει θετικά στις συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας και στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος, με σημαντικές θετικές συνέπειες στην εξέλιξη των βασικών συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν το βασικό σενάριο προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ισορροπημένοι.

Η πιο θετική του αναμενόμενου έκβαση σχετίζεται με την ταχύτερη από το αναμενόμενο αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών και την ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας.

Μια πιο αρνητική έκβαση σχετίζεται με τις επιπτώσεις πιθανών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων. Σχετίζεται επίσης με εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπως με την έξαρση του προστατευτισμού διεθνώς και με το ενδεχόμενο επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης.

Γ. Στουρνάρας: Νωρίς ακόμη για έξοδο στις αγορές


Την εκτίμηση ότι είναι ακόμη νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει αφού προηγηθούν δύο - τρεις αποκρατικοποιήσεις, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» τονίζει ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν για παράδειγμα ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρήσει με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις».

«Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα» πρόσθεσε.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας καλωσόρισε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία όπως είπε βοηθάει να μειωθεί η αβεβαιότητα για τους επενδυτές και ενθαρρύνει τους καταθέτες να βάλουν περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, άσκησε κριτική στην έλλειψη σαφήνειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε «χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια νέα διάσωση. Αλλά κανείς δεν το εύχεται αυτό».Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόμσεν: Καλοδεχούμενη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές 
Λ. Φραγκιαδάκης: Με διατηρήσιμο τρόπο να γίνει η έξοδος στις αγορές 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  είναι νωρίς για έξοδο λέει ο Στουρνάρας | 12/07/2017 11:54
  Νομίζω πως αντί να καταστροφολογεί, ο διάτρητος εθνικός μας τραπεζίτης και βασικός ιθύνων της τρόϊκα εσωτερικού, ας μας πει τι θα πρέπει να γίνει. Μήπως κατά την άποψή του θα πρέπει να παραμένουμε στην θαλπωρή των μνημονίων, την συνέχιση των οποίων δεν επιθυμούν ούτε οι ίδιοι οι δανεισταί; Και πόσο κωμική ακούγεται η άποψη ‘να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών’, όταν επί οκτώ συναπτά έτη έχουμε ήδη ξεπουλήσει τα πάντα κακήν-κακώς ‘προκειμένου να αποπληρώσουμε το χρέος’. Πιστεύω πως η στάση αυτού του επίορκου χαρτογιακά καταδεικνύει πως ένας από τους βασικούς στόχους της χρεωκοπίας μας ήταν η λεηλασία του δημόσιου πλούτου από πλούσιους ιδιώτες ‘επενδυτές’, που ελέω της χρεωκοπίας θα αποκτούσαν κοψοχρονιά τα λεγόμενα φιλετάκια του δημοσίου, καρπούμενοι τρελλά κέρδη. Με την έννοια, η ελληνική χρεωκοπία δεν έτυχε.
  αντίθετα την επεδίωξαν οι ολιγάρχες ώστε πέτυχε
  απάντηση202
   
   
   
  Αν θυμάμαι καλά... | 12/07/2017 08:35
  αυτό ήταν και το δικό του μίγμα. Μήπως και αυτός έκανε λάθος;
  Μιχάλης
  απάντηση103
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο γραφικός κ. Στουρνάρας, | 12/07/2017 05:57
  ήταν εκείνος που το 2010 ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ είχε προβλέψει πως αν υπογράφαμε το μνημόνιο Νο1 εκείνης της χρονιάς, τότε την επόμενη δηλ. το 2011 θα βγαίναμε στις αγορές. Οκτώ χρόνια μετά, από αυτό και μόνο μπορείτε να αντιληφθείτε την σοβαρότητα και την ακρίβεια των προβλέψεών του. Στην παρούσα φάση μαντεύει πως είναι πρόωρη η έξοδος μας στις αγορές, που σημαίνει πως θα πρέπει να παραμείνουμε σε καθεστώς μνημονιακής χρηματοδότησης και εξάρτησης. Βέβαια Μοσκοβισί και Ρεγκλιγκ του δίνουν την καλύτερη απάντηση, ο πρώτος βγάζοντας την ελλάδα από το καθεστώς επιτήρησης και ο δεύτερος ζητώντας ο ίδιος από την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει την έξοδό της στις αγορές. Ακόμα δε και σε περίπτωση επιτυχούς εξόδου, είναι βέβαιο πως ο κ. Στουρνάρας θα γκρινιάξει πως ήταν ‘ακριβός’ ο δανεισμός μας, ‘λόγω των υψηλών επιτοκίων’, όσο χαμηλά και αν είναι αυτά, ε! δεν μπορεί να είναι και τόσο χαμηλά όσο είναι τα Γερμανικά. Είναι ένα σίγουρο στοίχημα, που νομίζει πως θα κερδίσει ότι κι’ αν γίνει. Όμως υπάρχει ένα μικρό ζήτημα. Και μόνη η δήλωσή με την ιδιότητά του ως κεντρικού τραπεζίτη περί πρόωρης εξόδου, δεδομένα θα αυξήσει το επιτόκιο του δανεισμού μας, καθιστώντας τον ακριβώτερο για τους φορολογούμενους. Ο άνθρωπος που κινδυνολογώντας καθημερινά προκάλεσε το bank run του 2015, συνεχίζει την ίδια εντελώς ανεύθυνη τακτική λειτουργώντας πάγια ως αντιπολίτευση και σε κάθε περίπτωση βλαπτικά για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας. Είναι βασικό πρόβλημα στην ελλάδα, πως στελέχη που λειτουργούν σε καίρια πόστα δεν υπόκεινται σε καμιά απολύτως λογοδοσία για τις πράξεις τους. Ότι και να γίνει, όσο και αν μας βλάψουν, οι ίδιοι πάντοτε την βγάζουν καθαρή. Δυστυχώς δεν σωζόμαστε με τίποτα.
  τελικά μόνο ένα γουδή μας σώζει
  απάντηση186
   
   
  Ούτε κι αν μας παίξει τα νταούλια του;; | 12/07/2017 04:21
  Μη μου πεις!!! YΓ - Τελικά καλά μας κάνει ο Τσίμπλας κι η παρεούλα του! Αυτά αξιζουμε! Εκεί είμαστε! Γι΄αυτό και τους εκλέγουμε!
  Είτε τους ζουρνάδες του;;;
  απάντηση717
   
   
  Ασφαλώς και έχει δίκαιον ο κ. Στουρνάρας | 11/07/2017 22:36
  Λαμπρός επιστήμων, ο διαπρεπέστερος των οικονομολόγων ους διαθέτωμεν, ουδεμίαν σχέσιν έχει με τον ασήμαντον κ. Βαρουφάκη, όστις δεν γιγνώσκει καν τας στοιχειώδεις αξίας εφ’ ων στηρίζεται η οικονομία. Και έχει δίκαιον ζητών άρσιν των φορολογικών επιβαρύνσεων αίτινες έχουσιν τεθεί επί των επενδυτών, ώστε ούτοι απαλλαγμένοι βαρών να δυνηθώσιν ινα δι’ επενδύσεων ανατάξουν την εθνικήν οικονομίαν. Όπως οι συν-αγωνισταί εφοπλισταί έχουσιν απαλλαγεί των φορολογικών βαρών, ούτωπως θα πρέπει να απαλλαγώμεν ημείς οι βιομήχανοι τε και οι βιοτέχναι. Αναπτυξις μετά φόρων δεν γίνεται. Το συνιστά και ο κ. Στουρνάρας. Εξαιρετικός κύριος.
  Δημήτριος Σ. Ολιγάρχης
  απάντηση136
   
   
  αυτό που ζητάει ο κ. Στουρνάρας... | 11/07/2017 21:18
  είναι να απαλλαγεί από φόρους η Εκάλη, προκειμένου να μας 'αναπτύξει'. Είναι γεγονός πως προτού φορολογηθεί η Εκάλη είχαμε επιτύχει εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
  Εκάλη Κούλης = θα απογειωθούμε...
  απάντηση1514
   
-