Τέλος στην αναμονή 800.000 μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών και αγροτών που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας είναι πιστωτικό βάζουν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς αποφασίστηκε να προχωρήσουν τάχιστα οι επιστροφές φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», όσοι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή δεν χρωστούν σε Εφορία και Ταμεία, θα λάβουν την επιστροφή φόρου την Παρασκευή 14 Ιουλίου εφόσον έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση ως τα μέσα Ιουνίου. Οσοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου θα λάβουν την επιστροφή φόρου ως τα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της ΑΑΔΕ, πλέον οι διαδικασίες εκκαθάρισης και διασταύρωσης στοιχείων επιτρέπουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του φόρου, και αυτό θα γίνεται στο εξής. Καθυστερήσεις θα προκύψουν σε περιπτώσεις όπου το ποσό επιστροφής είναι σημαντικό και πρέπει να προηγηθεί φορολογικός έλεγχος των στοιχείων που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση όταν αυτό ζητηθεί. Επίσης, στην περίπτωση χρεών θα πρέπει να γίνει πρώτα ο συμψηφισμός και μετά το ποσό που θα απομείνει να επιστραφεί στους φορολογουμένους.
Αξίζει να τονιστεί ότι για όσους καθυστερήσει η επιστροφή του φόρου και εφόσον εκδοθούν τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ τότε θα γίνει επιστροφή αφού πρώτα συμψηφιστεί το σύνολο του Φόρου Ακινήτων με το επιστρεφόμενο ποσό και όχι της πρώτης δόσης που αναλογεί σε αυτόν. Την ίδια στιγμή ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής δρομολογεί της διαδικασίες ώστε να προχωρούν χωρίς έλεγχο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για ποσά ως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναμονή.
Για τον λόγο αυτόν συντάσσεται σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή κ. Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος έχει συνεργασία με τον διοικητή της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, «σε επίπεδο πλήθους στον μεν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αφορά περίπου το 90% των περιπτώσεων και σε ποσό το 1,24% επί του συνόλου, για τον δε ΦΠΑ είναι 35% σε πλήθος και σε ποσό μόλις 4,5 τοις χιλίοις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι εντελώς δυσανάλογο διοικητικά και για τους πολίτες να τους ταλαιπωρούμε για τέτοια ποσά. Εχουμε υποχρέωση και επιθυμία ως το τέλος του 2018 να έχουμε τελειώσει με το στοκ των ληξιπρόθεσμων, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ρύθμιση». Η διάταξη που σύντομα θα έρθει στη Βουλή θα αφορά περίπου 50.000 δικαιούχους.

Εκκαθαριστικά-«φωτιά» της Εφορίας

¢ Εχουν εκκαθαριστεί: 5.284.805 δηλώσεις
¢ 40,2%(2.126.818 δηλώσεις): Μέσος φόρος πληρωμής 1.192,4 ευρώ
¢ 15,9% (840.650 δηλώσεις): Μέση επιστροφή 354 ευρώ
¢ 43,85% (2.317.337 δηλώσεις): Μηδενικές
¢ Πληρωμή φόρου: 3 δόσεις (τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου)

Σαρωτικοί έλεγχοι στα νησιά και για φοροδιαφυγή

Νυχθημερόν στο κυνήγι της φοροδιαφυγής έχουν αποδυθεί οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι αποδείξεις πρέπει να κόβουν οι πάντες και ότι τα πρόστιμα και τα «λουκέτα» είναι εδώ.
Στις 4 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε μπαρ ρέστοραν στις Σπέτσες ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν εφοριακοί διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί 136 αποδείξεις συνολικής αξίας 9.000 ευρώ. Το τίμημα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι να της μπει «λουκέτο» από την Πέμπτη ως το προσεχές Σάββατο.
Σε beach bar στη Σαντορίνη διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 37 αποδείξεις. Και αυτό σε λίγες ώρες θα κλείσει για 48 ώρες, ενώ γνωστή ταβέρνα στον Αγιο Προκόπη Νάξου δεν είχε εκδώσει 14 αποδείξεις και ως ποινή τής επιβλήθηκε 48ωρο «λουκέτο».
Οσον αφορά τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο όπου εφοριακός στη ΔΟΥ Ηρακλείου φαίνεται να λύνει σταυρόλεξο εν ώρα υπηρεσίας και ενώ οι φορολογούμενοι περίμεναν στην ουρά, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ζήτησε να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια του δημοσιεύματος και, σε καταφατική περίπτωση, να ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες.

HeliosPlus