Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι ευάλωτη και βρίσκεται σε κίνδυνο να κλείσει ενώ περισσότερες από έξι στις 10 δίνουν αγώνα επιβίωσης. Και μόνο οι περίπου τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης –πρόκειται για μεγάλες, οργανωμένες, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά όπως τη διαμόρφωσε η ύφεση των τελευταίων 8-9 χρόνων. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι επιχειρήσεις που «αισθάνονται» δυνατές και αισιόδοξες αντιστοιχούν στο 6,4% του συνόλου, όσες «νιώθουν» σταθερές αλλά είναι και επιφυλακτικές αντιστοιχούν στο 13,8% και όσες είναι υγιείς και με προοπτική αντιστοιχούν στο 15,7%.
Η αντοχή
Παράλληλα το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι αδύναμες αλλά αντέχουν αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη σχετική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον στην ελληνική οικονομία ενισχυθούν οι τάσεις ανάκαμψης αυτό το ποσοστό θα κατορθώσει –στην πλειοψηφία του τουλάχιστον –να επιβιώσει. Η αντοχή που έχει επιδειχθεί από την επιχειρηματική κοινότητα είναι κατά βάση το γεγονός –μαζί φυσικά και με τα άλλα ευρήματα της έρευνας –που προκαλεί τη «συγκρατημένη αισιοδοξία», την οποία εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.
Πρόδρομος δείκτης
Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι «οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες είναι απαισιόδοξοι πολύ λιγότερο από τους πολίτες και αυτό είναι ένας πρόδρομος δείκτης».Και συμπληρώνει ότι «όλες οι συνθήκες που επικρατούν στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον δείχνουν καλύτερο μέλλον» επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά –μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης ότι «έχουν περάσει τα δύσκολα».
Ωστόσο το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον καθορίζεται κυρίως από την υψηλή φορολογία –το 83,8% των ερωτηθέντων ανέδειξε τη φορολογία ως το σημαντικότερο εμπόδιο -, από τις επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής, τις θεσμικές αναποτελεσματικότητες και τη διαφθορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πέντε σημαντικότερα εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως καταγράφονται από την έρευνα, είναι το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%), η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση (54,6%), η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης (49,2%), η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο (49%), και το έλλειμμα χρηματοδοτικών και επενδυτικών κινήτρων (48,9%).

Επ’ αυτού σημειώνει ο κ. Φέσσας ότι «απαιτούνται όμως και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θαβελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον σε όλα τα προβληματικά πεδία».
Η ανασφάλεια
Και προσθέτει ότι «για να επανέλθουμε στην κανονικότητα χρειάζεται μια προσέγγιση της αγοράς και των αγορών που να μπορέσουν και τα επιτόκια να πέσουν. Το κράτος επηρεάζει τα επιτόκια με την έννοια ότι η ανασφάλεια αυξάνει το κόστος του χρήματος, αυξάνει τα ομόλογα του Δημοσίου και κατ’ επέκταση και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων». Βέβαια «οι επιχειρήσεις δεν έχουν δει περισσότερα έσοδα, απλώς αισθάνονται ότι σιγά αλλά σταθερά μπαίνουμε σε μια κανονικότητα που θα φέρει πωλήσεις, θα φέρει επενδύσεις, θα φέρει ανάπτυξη και κατ’ επέκταση αυτός είναι ένας κύκλος οικονομίας ο οποίος βασίζεται στην εμπιστοσύνη κατά κύριο λόγο».Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όπως τονίζει, «είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ