Την πόρτα των αγορών έχουν αρχίσει να ξεκλειδώνουν οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση και δραστηριοποιούνται σε τομείς που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενδεικτική της αυξανόμενης το τελευταίο διάστημα διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου είναι η πώληση από την Eurobank του 20% της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) έναντι τιμήματος της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.
Οπως επισημαίνουν πηγές από την τράπεζα, η ιδιωτική τοποθέτηση ολοκληρώθηκε με χαρακτηριστική άνεση καθώς πρόκειται για μία εταιρεία με πολύ καλά θεμελιώδη μεγέθη, ικανό management και προοπτική υψηλής και διατηρήσιμης κερδοφορίας.
Από τις 20 εκατ. μετοχές που διατέθηκαν, οι μισές κατέληξαν στον βασικό μέτοχο της Grivalia, τη Fairfax Holding, η οποία ελέγχει διοικητικά και την Eurobank. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το fund του καναδού Πρεμ Γουάτσα αύξησε το ποσοστό του στην εταιρεία ακινήτων στο 51%. Περί τα 5 εκατ. μετοχές διατέθηκαν στη διεθνή εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων PIMCO, ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι αποκτήθηκαν από θεσμικούς επενδυτές μικρότερου βεληνεκούς.
Με την επιτυχή πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού η Eurobank μηδένισε τη συμμετοχή της στην εταιρεία, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσής της το οποίο προβλέπει την αποχώρηση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, με στόχο την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας.

Δημόσια προσφορά
Το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι αν η Fairfax θα υποχρεωθεί από τις Αρχές, μετά την τελευταία αύξηση του ποσοστού της, να υποβάλει δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών της Grivalia που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Για το θέμα αναμένεται να αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία, εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, η ελάχιστη τιμή της πρότασης είναι τα 8,80 ευρώ ανά μετοχή, στα επίπεδα δηλαδή που έγινε η πρόσφατη μεταβίβαση. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εάν η προσφορά του καναδικού fund κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από την αγορά καθώς η Grivalia αξίζει πολύ περισσότερο, βάσει των αποτελεσμάτων και του χαρτοφυλακίου της.
Δεν αποκλείουν ωστόσο το τίμημα που θα προσφερθεί να είναι μεγαλύτερο. «Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ επιθυμεί την απόκτηση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της η Fairfax» υπογραμμίζουν σχετικά.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2017 η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση γραφείων και καταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον 27 εκατ. ευρώ δαπάνησε για ένα τουριστικό project στον Παναμά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ