από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να βάλουν POS

Γνωμοδότηση της Αρχής
Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να βάλουν POS
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS) δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές» που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του σχετικού νόμου, σύμφωνα με την Άρχη Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που γνωστοποιεί σήμερα, Τρίτη, τη γνωμοδότησή της δεδομένου ότι η προθεσμία για τοποθέτηση POS λήγει στις 27 Ιουλίου.

Πάντως η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, πλην του ανωτέρω θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον νόμο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

«Ύστερα από σχετική αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Αρχή γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, σε σχέση με τον ν. 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ΚΥΑ 45231/20.4.2017, με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα (POS).

Ενόψει του γεγονότος ότι η προθεσμία που έχει οριστεί για τη συμμόρφωση προς την ΚΥΑ λήγει στις 27.7.2017, και προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι, η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να ανακοινώσει, και πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί το ευρισκόμενο ήδη υπό σύνταξη αιτιολογικό της γνωμοδότησης, τη γνώμη στην οποία κατέληξε ως προς τα θέματα αρμοδιότητάς της.

Η κρίση της έχει ως εξής:

Η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η ανωτέρω ΚΥΑ, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 65 του ν. 4446/2016, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 74 του ν. 4472/2017, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές» που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016.

Πάντως, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, πλην του ανωτέρω θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον ν. 2472/1997Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΟΙΚ: Κανονικά η εγκατάσταση POS και στα δικηγορικά γραφεία 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Άρχισαν οι εξαιρέσεις | 05/07/2017 08:17
  Στο τέλος θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα εξαιρεθούν από όσους θα υποχρεωθούν να βάλουν POS.
  nikboump
  απάντηση80
   
   
  Κάτι δεν μου κολλάει στην απόφαση. | 05/07/2017 07:02
  Μήπως το να ξέρει το κράτος πόσα ξοδεύω και σε ποιό Super Market ψωνίζω ή σε ποιά ξενοδοχεία κάνω διακοπές ή ποιές ταβέρνες προτιμώ κλπ κλπ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ παραβίαση της προσωπικής μου σφαίρας από το να ξέρει ποιός είναι ο δικηγόρος μου. YΓ Το να βρούνε τουλάχιστον ποιοί βγάλανε μεγάλα αδήλωτα στην εφορία ποσά από το 2009 και μετά αρχίζει και τελειώνει σε ένα κλικ στο κομπιούτερ.
  Ο προβληματιζόμενος.
  απάντηση80
   
-