Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής το 75% της παλαιότερης και μεγαλύτερης εταιρείας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, της Εθνικής Ασφαλιστικής, πέρασε στην κατοχή της EXIN Financial Services Holding. Η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε τη συμφωνία, η ολοκλήρωση της οποίας τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων εποπτικών αρχών. Η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 950 εκατ. ευρώ και στα ταμεία της μητρικής τράπεζας θα εισρεύσουν 718,3 εκατ. ευρώ –πρόκειται για το υψηλότερο τίμημα που έχει δοθεί για την απόκτηση ασφαλιστικής, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Το τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 φορές τη λογιστική αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής και σε περίπου 20 φορές τα κέρδη της.

Μεγαλύτερη αγορά
Πηγές της αγοράς μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγαν ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι «στόχος είναι να μεγαλώσουμε την αγορά κι όχι ο ένας να πάρει τους πελάτες του άλλου».
Συμπλήρωναν μάλιστα ότι η ανασύνταξη της εταιρείας και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η πώληση είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, γεγονός που θα έχει σημαντική επίδραση στο σύνολο της αγοράς. Είναι προφανές ότι τον τόνο στον ανταγωνισμό τον δίνει ο μεγαλύτερος. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά στο επόμενο διάστημα θα είναι εντελώς διαφορετική, το επίπεδο του ανταγωνισμού σε προϊόντα και τιμές θα αλλάξει και μάλιστα εντυπωσιακά και δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση εξόδου από την ύφεση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η δυναμική που αναμένεται να αναπτυχθεί είναι δυνατόν να αναδείξει τον ασφαλιστικό κλάδο σε πρωταγωνιστή της ανάκαμψης.
Αναφορικά με το ύψος του τιμήματος καταδεικνύεται, έλεγαν οι ίδιες πηγές, πως η ελληνική οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί. Συγκριτικά με το ύψος του τιμήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Eurolife (ήταν η προηγούμενη εξαγορά που έγινε στην ασφαλιστική αγορά), αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε διαφορετική φάση.

Το μάνατζμεντ
Σχετικά με το μάνατζμεντ, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν πως η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι η τοποθέτηση ενός «ελληνικού διδύμου», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, διαφορετικής ηλικίας και προέλευσης. Επισημαίνεται ότι η EXIN Financial Services Holding κατέχει και το 50% της AIG Ελλάδος και πλέον η της παραγωγή στην Ελλάδα πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλαη Εθνική Τράπεζα διατηρεί το 25% της Εθνικής Ασφαλιστικής και με βάση συμφωνία που συνήψε με την EXIN προβλέπεται η αποκλειστική συνεργασία για τη διακίνηση των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ