Στις 9 Ιανουαρίου 2007 ο ιδρυτής και ιθύνων νους της Apple Στιβ Τζομπς εμφανίστηκε ενώπιον της ανθρωπότητας ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με μικρό καθρεφτάκι. Ηταν το πρώτο iPhone, το πρώτο τηλέφωνο με δείκτη ευφυΐας υψηλότερο από αυτόν του μέσου χρήστη του –πόσοι κάτοχοι iPhone, άραγε, εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες που τους παρέχει η συσκευή; Λίγους μήνες μετά, μια ημέρα σαν τη σημερινή, 29 Ιουνίου 2007, το έξυπνο κινητό κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά.
Ο Στιβ Τζομπς πρόλαβε να γνωρίσει την επιτυχία του δημιουργήματός του στο μέγεθός της, όχι όμως και στη διάρκειά της. Για να γιορτάσει τη 10η επέτειο του iPhone η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» δημοσίευσε 7 ανεκδοτολογικές ιστορίες που αφορούν τη γέννηση της εμβληματικής συσκευής. Βασίζονται ως επί το πλείστον σε εξιστορήσεις των συνεργατών του ιδιοφυούς εφευρέτη-επιχειρηματία, που δημοσιεύθηκαν στη βιογραφία του που εκδόθηκε τη χρονιά που πέθανε, το 2011.


Η ταμπλέτα προηγείτο

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι μηχανικοί της Apple εργάζονταν πάνω σε μια τεχνολογική εφαρμογή που θα επέτρεπε τον χειρισμό μιας συσκευής αφής με πολλά δάχτυλα ταυτοχρόνως. Πρόκειται για το multi-touch. Σκέφτονταν έναν υπολογιστή Mac που θα επέτρεπε στον χρήστη να ζουμάρει πάνω στην οθόνη χρησιμοποιώντας δύο δάχτυλα και επίσης να «κλικάρει» πάνω σε μια εικόνα. Η αρχική ιδέα ήταν η οθόνη να είναι μεγάλη ώστε να υπάρχει χώρος για… τα δάχτυλα. Είναι σαφές ότι οι ερευνητές της Apple επεξεργάζονταν το πρώτο iPad. Αλλά το 2003 ο Στιβ Τζομπς τους είπε: «Ξέρετε, εκείνο που θα ήθελα είναι όλα αυτά να τα βάλω στο τηλέφωνό μου!» αποκαλύπτει ο Μπράιαν Μέρτσαντ στο βιβλίο του «The One Device. The Secret History of the iPhone», που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα.


Ενα iPod με διακόπτη

Στα αρχικά στάδια σχεδιασμού του iPhone συγκρούονταν δύο ομάδες τεχνικών. Η «ομάδα iPod», που είχε αναλάβει ένα σχέδιο με τον κωδικό «Σχέδιο Ρ1» οραματιζόταν την εξέλιξη της ήδη γνωστής συσκευής αναπαραγωγής μουσικής σε μια συσκευή που θα επέτρεπε επίσης στον χρήστη να κάνει τηλεφωνικές χρήσεις και να σερφάρει στο Διαδίκτυο. Για να το πετύχει αυτό ο επικεφαλής της ομάδας αυτής, Τόνι Φέιντελ, εφηύρε έναν μικρό διακόπτη σαν μια μικρή ροδέλα, που γυρίζοντάς την στη θέση με μπλε χρώμα η συσκευή θα δούλευε σαν iPod και γυρίζοντάς την στη θέση με πορτοκαλί χρώμα θα μπορούσε κάποιος να τηλεφωνήσει.
Η ιδέα του iPod Phone εγκαταλείφθηκε διότι «δοκιμάσαμε τα πάντα, αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε το Σχέδιο Ρ1 να προχωρήσει» θυμάται ο Τόνι Φέιντελ. Τελικά επιλέχθηκε το Σχέδιο Ρ2 που επεξεργαζόταν η αντίπαλη ομάδα με επικεφαλής τον Σκοτ Φορστόλ. Το «Ρ2» χρησιμοποιούσε τη multi-touch τεχνολογία και εν τέλει το σχέδιο αυτό επέλεξε ο Στιβ Τζομπς για να προχωρήσει στην κατασκευή του iPhone.

Απόπειρες τηλεφωνημάτων πριν από το iPhone

Το 2005 η Apple συνεργάστηκε με τη Motorola για να κατασκευάσουν το Rokr, το πρώτο τηλέφωνο συμβατό με τα iTunes. Αλλά η Apple είχε κρατήσει κρυφό από τη συνέταιρό της την εποχή εκείνη τα σχέδια δημιουργίας του iPhone που επεξεργαζόταν. Ο Στιβ Τζομπς αποφάσισε τότε να σαμποτάρει την παρουσίαση του Rokr για να προωθήσει πρώτα τα iPod. Μη καταφέρνοντας να πουλήσουν το Rokr στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η Motorola et Apple την επόμενη χρονιά διέλυσαν τη συνεργασία τους.

Η Apple ως εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

Καθώς δεν είχε εμπειρία στην τηλεφωνία, η Apple σκεπτόταν να δημιουργήσει μια εικονική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για το καλύτερο λανσάρισμα του iPhone. Οταν αντελήφθη, όμως, τις απαιτήσεις του κλάδου αποφάσισε να κάνει πίσω και να επιδιώξει συνεργασίες με τους ήδη λειτουργούντες παρόχους τηλεφωνικών υπηρεσιών. Στις ΗΠΑ η Cingular (σήμερα ΑΤ&Τ) κέρδισε την αποκλειστικότητα του iPhone. Στη Γαλλία η Apple συνεργάστηκε με την Orange και παρουσίασε το πρώτο iPhone στη γαλλική αγορά τον Νοέμβριο του 2007.


iPhone με λογότυπο… Sony

Για να προστατεύσουν από τη βιομηχανική κατασκοπεία ένα σχέδιο τόσο κρυφό, που ήταν η δημιουργία του iPhone, οι σχεδιαστές της Apple είχαν αποφασίσει να αντικαταστήσουν το λογότυπο της Apple με εκείνο της Sony! Παραφράζοντάς το μερικές φορές σε «Jony», προς τιμήν του εμβληματικού σχεδιαστή της Apple Τζόναθαν Αϊβ, που είναι σήμερα επικεφαλής σχεδιαστής της εταιρείας. Παριστάνοντας ότι «παίζουν» με το όνομα του Αϊβ, οι μελετητές του iPhone καμουφλάρισαν τις έρευνές τους. Σημειωτέον ότι στη βιογραφία του ο Στιβ Τζομπς είχε αποκαλύψει ότι ο ίδιος είχε αντλήσει έμπνευση από τη Sony.


Καβγάς για το πληκτρολόγιο

Οταν κατασκεύαζε το πρώτο μοντέλο iPhone η Apple χρησιμοποιούσε ένα εικονικό πληκτρολόγιο αντιγράφοντας το πληκτρολόγιο του BlackBerry. Ο βιογράφος του Τζομπς, Βάλτερ Αϊζαακσον, περιγράφει πώς είχε δημιουργηθεί ένας όμιλος μηχανικών και σχεδιαστών της εταιρείας που υποστήριζαν με θέρμη ότι η νέα συσκευή πρέπει να διαθέτει φυσικό πληκτρολόγιο. Το ίδιο επιβεβαιώνει και στο πιο πρόσφατο βιβλίο του για τη γέννηση του iPhone ο Μπράιαν Μέρτσαντ. Ο αντιπρόεδρος της Apple, Φιλ Σκίλερ, φέρεται να είχε κάνει τα πάντα ώστε να εφοδιαστεί με φυσικό πληκτρολόγιο το πρώτο iPhone, κάτι που ο ίδιος στη συνέχεια διέψευσε. Επενέβη ο Στιβ Τζομπς βάζοντας βέτο στο πληκτρολόγιο. «Σκεφθείτε όλες τις καινοτομίες που θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε σε ένα πληκτρολόγιο αφής εφοδιασμένο με ένα καλό λογισμικό» τους είπε.


Μια παρουσίαση μαγική

Ηταν 9 Ιανουαρίου 2009 και ο Στιβ Τζομπς ανεβαίνει στη σκηνή. Χαμογελώντας υπόσχεται στους δημοσιογράφους και το κοινό να τους παρουσιάσει ένα επαναστατικό προϊόν. Λίγα λεπτά αργότερα αποκαλύπτει το iPhone και αρχίζει να εξηγεί τις εφαρμογές του. Χειριζόταν τη συσκευή η οποία ανταποκρινόταν με μια ταχύτητα αδιανόητη για την εποχή.

Και όμως, αυτή η τέλεια παρουσίαση δεν ήταν στην πραγματικότητα παρά μια ψευδαίσθηση που δημιούργησαν οι μηχανικοί της Apple! Την εποχή εκείνη το λειτουργικό σύστημα του iPhone είχε τόσα προβλήματα σταθερότητας που καθιστούσε σχεδόν άχρηστη τη συσκευή. Για παράδειγμα, ήταν αδύνατο να ακούσει κανείς ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι ή να διαβάσει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του δίχως «κολλήματα». Για τις ανάγκες της παρουσίασης οι μηχανικοί της Apple είχαν αναπτύξει το Golden Path, μια εφαρμογή που «έτρεχε» μόνη της εγγυημένα δίχως προβλήματα αλλά δίχως σύνδεση στο Διαδίκτυο. Ολα ήταν προγραμματισμένα σαν σε βίντεο.

Ο Τζομπς ακολουθούσε κατά γράμμα τις οδηγίες, τα πάντα δούλεψαν ρολόι και ουδείς αμφέβαλε για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του iPhone.

HeliosPlus