Οι επαναστατικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία είναι παντού γύρω μας, ωστόσο το ίδιο το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Είναι μάλλον η ταχύτητα των αλλαγών που μας φέρνει ζάλη σήμερα. Η ψηφιοποίηση έχει φέρει την επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε και έχει ανοίξει τον δρόμο για νέους τρόπους να σχεδιάζουμε, να χτίζουμε, να καταναλώνουμε και να λύνουμε προβλήματα. Μέσα σε αυτήν την ιστορική περίοδο του οπορτουνισμού, εγκυμονεί και ένας τεράστιος κίνδυνος για οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εταιρεία που έχει χαράξει τον δρόμο της. Kάποιος επιχειρηματίας, κάπου στον κόσμο, σχεδόν σίγουρα, προσπαθεί να βρει τρόπο να φέρει κάτι επαναστατικό σε αυτό το κατεστημένο, ακόμα και να το κάνει περιττό.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εδρεύουσα στο Τορόντο του Καναδά εφημερίδα «The Globe and Mail» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG Joe Kaeser εξηγεί πώς ο γερμανικός κολοσσός φροντίζει ώστε να παραμείνει στο προσκήνιο των κατακλυσμιαίων αλλαγών που συντελούνται στον χώρο των επιχειρήσεων και της ζωής μας εν γένει και να μην πέσει θύμα των καιρών.


Ποιες θεωρείτε ως τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις σήμερα στον τομέα της τεχνολογίας;
«Zούμε τη χρυσή εποχή της ψηφιοποίησης. Η ψηφιοποίηση αλλάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, κάθε βιομηχανία, κάθε κοινωνία. Αλλάζει δραματικά τον τομέα της παραγωγής. Θα έχει μεγάλη επίδραση στους τομείς της ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών υγείας. Στη Siemens έχουμε εντοπίσει 14 τομείς στους οποίους αναμένουμε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα δημιουργήσουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για εμάς. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν την αποθήκευση ενέργειας, την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιομηχανία και τις ψηφιακές κατασκευές, τα αυτόνομα μηχανήματα, τη 3D εκτύπωση τεχνολογία blockchain και τις έξυπνες υποδομές. Το ενδιαφέρον μας για αυτούς τους τομείς δεν προκύπτει μόνο από το δικό μας χαρτοφυλάκιο, αλλά είναι και αποτέλεσμα πολύ σημαντικών τάσεων που βλέπουμε, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, η δημογραφική αλλαγή και η αστικοποίηση. Στον Καναδά, έχουμε προχωρήσει σε μια στρατηγική, μακροπρόθεσμη, καινοτόμο συνεργασία με την NB Power για να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή υπηρεσία κοινωνικής ωφελείας του μέλλοντος. Μαζί, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα που θα παρέχει θέσεις εργασίας στους τομείς της Ερευνας και της Ανάπτυξης (R&D) σε αυτή την περιοχή του Ατλαντικού. Διαβλέπουμε πολλές ευκαιρίες εκεί».


Ποιες διαδικασίες πρέπει να υλοποιήσει μια εταιρεία –από το Διοικητικό Συμβούλιο και πηγαίνοντας προς τα κάτω –για να διασφαλίσει ότι αντιλαμβάνεται πότε δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό της αλλαγής;
«Η Siemens είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και 170 χρόνια. Δεδομένου ωστόσο του πόσο γρήγορα αλλάζει ο κόσμος, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα υπάρχουμε και τα επόμενα 170 χρόνια. Γι’ αυτό η προσαρμοστικότητα, η ικανότητα να προσαρμόζεσαι είναι τόσο σημαντική. Και γι’ αυτό η κουλτούρα ιδιοκτησίας (ownership culture) είναι τόσο σημαντική. Oι ιδιοκτήτες είναι πρόθυμοι να επανεφεύρουν την εταιρεία τους. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε εμείς στη Siemens. Και όταν λέω «εμείς» εννοώ τους 360.000 ανθρώπους που εργαζόμαστε στη Siemens παγκοσμίως».
Ποιες διαδικασίες πρέπει να υπάρχουν ώστε να είναι εφικτό η εταιρεία να μπει σε τροχιά αλλαγής γρήγορα σε μια τέτοια περίπτωση;
«Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να προκαλούμε την αλλαγή από το να αντιδρούμε σε αυτήν. Αυτό σημαίνει να μπορείς να προσαρμόζεσαι. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει αεριοστροβίλους και ανεμογεννήτριες, τρένα υψηλής ταχύτητας, ελαφρά σιδηροδρομικά οχήματα, CT scanners, λύσεις αυτοματισμού και λογισμικού για τον τομέα της παραγωγής. Ωστόσο μόλις 10 χρόνια πριν, το μισό από το χαρτοφυλάκιό μας δεν υπήρχε στη Siemens. Εχουμε επανεφεύρει την εταιρεία. Μια μεγάλη πρόκληση είναι να μην αφήσουμε πίσω τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτόν ξοδεύουμε €510 εκατομμύρια τον χρόνο για την κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους. Πιστεύουμε πολύ στη διττή εκπαίδευση, που είναι ο τέλειος συνδυασμός θεωρίας και πράξης. Απόδειξη αυτού είναι η πρωτοβουλία μας για την Engineering και Technology Academy στον Καναδά, μέσω της οποίας στοχεύουμε να παρέχουμε στα μεγαλύτερα ταλέντα του Καναδά τις δεξιοτεχνίες που απαιτούνται σ’ αυτούς τους καιρούς των γρήγορων τεχνολογικών αλλαγών. Η καινοτομία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσεις την αλλαγή. Αυτή τη χρονιά ξοδεύουμε περισσότερα από €5 δισ. στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Το να είσαι όμως καινοτόμος σημαίνει πολλά περισσότερα από το να δίνεις απλώς χρήματα για την Ερευνα και την Ανάπτυξη (R&D). Σημαίνει επίσης διαρκή βελτίωση του οργανισμού, και το να βρίσκουμε καλύτερους τρόπους να κάνουμε πράγματα. Γι’ αυτόν τον λόγο μόλις προσφάτως ενθάρρυνα τους εργαζομένους να εντοπίσουν τις διαδικασίες που μπορούν να εξαλειφθούν. Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στο μισό. Φυσικά, πρέπει να έχουμε κανόνες, αλλά οι κανόνες θα έπρεπε να διευκολύνουν τα πράγματα παρά να τα περιπλέκουν».
Πώς εξισορροπεί μια παγκόσμια εταιρεία την ανάγκη για την ύπαρξη διαδικασιών με τη διατήρηση του πνεύματος της επιχειρηματικότητας;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε συνδυάζοντας ό,τι καλύτερο έχουν να προσφέρουν αυτοί οι δύο κόσμοι: το αποτύπωμα μιας μεγάλης παγκόσμιας εταιρείας, με την ευελιξία μιας νεοφυούς επιχείρησης. Πρόσφατα, ιδρύσαμε μια εταιρεία μέσα στην εταιρεία μας, η οποία θα διερευνήσει νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα. Ονομάζεται next47, και το νούμερο 47 αναφέρεται στο 1847, έτος ίδρυσης της Siemens. Θα επενδύσουμε 1 δισ. ευρώ στη next47 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η next47 είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς τις startups: εάν έχετε μια καλή ιδέα, ελάτε μαζί μας. Οχι μόνο θα σας παρέχουμε χρηματοδότηση, αλλά και πρόσβαση στους πόρους μιας παγκόσμιας εταιρείας –όπως την εμπειρία μας, την πελατειακή μας βάση και περισσότερους από 200 δικηγόρους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, που δεν είναι ελάσσονος σημασίας. Παρεμπιπτόντως, ακόμη και οι εργαζόμενοί μας μπορούν να ενταχθούν στη next47 και να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους».
Πώς εξασφαλίζει μία μεγάλη εταιρεία ότι θα παραμείνει στην αιχμή της τεχνολογίας; Για παράδειγμα στον τομέα του αυτοματισμού ή στον τομέα των 3D εκτυπώσεων;
«Από το οικονομικό έτος 2014 έχουμε ενισχύσει τις ετήσιες επενδύσεις μας στον τομέα του R&D κατά περίπου 25 τοις εκατό –ή κατά προσέγγιση €1 δισεκατομμύριο. Λειτουργούμε 177 R&D κέντρα παγκοσμίως και 33.000 άνθρωποί μας εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα. Επίσης έχουμε επεκτείνει το ψηφιακό μας χαρτοφυλάκιο, επενδύοντας περίπου €10 δισεκατομμύρια από το 2007 για την εξαγορά εταιρειών λογισμικού. Η ψηφιοποίηση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης της Siemens –τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12 τοις εκατό το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τον Μάρτιο ολοκληρώσαμε την εξαγορά της Mentor Graphics, μιας κορυφαίας εταιρείας στην προμήθεια βιομηχανικού λογισμικού. Πλέον μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να δημιουργήσουν τον πιο πλήρη και με απόλυτη ακρίβεια συνδυασμό προϊόντων και παραγωγικών γραμμών στη βιομηχανία».


Οι επιθέσεις που έπληξαν τις εταιρείες παγκοσμίως τον Μάιο ανέδειξαν το πόσο ευάλωτα παραμένουν τα ψηφιακά συστήματα. Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που μπορεί να εμποδίσει την παγκόσμια τάση για χρήση όλο και περισσότερης τεχνολογίας;
«Δεν υπάρχει 100 τοις εκατό ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να προστατέψουμε τους πελάτες, τα προϊόντα και τις λύσεις μας. Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και συνεργαζόμαστε με ένα πλήθος στρατηγικών εταίρων σε αυτόν τον τομέα. Αλλά αυτό που με ενοχλεί, τουλάχιστον τόσο όσο και το θέμα της ασφάλειας, είναι το θέμα της ένταξης: ο ρυθμός και το εύρος της ψηφιοποίησης είναι πρωτοφανής. Ποτέ έως τώρα η ανθρωπότητα δεν είχε πρόσβαση σε τόσο πολλές πληροφορίες και γνώση. Ποτέ πριν ο κόσμος δεν ήταν πιο συνδεδεμένος. Αλλά καθώς διαμορφώνουμε αυτήν τη μεταμόρφωση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μας ως σύνολο επωφελείται από αυτό, ότι αυτή η μεταμόρφωση δεν αποκλείει κανέναν. Αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε λιγότερα προβλήματα ασφάλειας».