Ο ΟΠΕΚ δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου ή να άρει την εξαίρεση κάποιων χωρών από τα όρια παραγωγής, σύμφωνα με απεσταλμένους χωρών στον Οργανισμό, αν και κατά τη συνεδρίαση στη Ρωσία τον επόμενο μήνα πιθανόν να εξεταστούν περαιτέρω βήματα για τη στήριξη της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ και παραγωγοί εκτός του Οργανισμού συμφώνησαν στις 25 Μαΐου να παρατείνουν το ισχύον πλαίσιο για μείωση της παραγωγής έως το 2018. Στη συνέχεια, ωστόσο, η τιμή του αργού υποχώρησε λόγω της αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ καθώς και από τη Νιγηρία και τη Λιβύη, δύο μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις.

«Αμφιβάλλω ότι θα εξεταστεί άμεσα», δήλωσε ο απεσταλμένος μιας χώρας, αναφερόμενος στην πιθανότητα μεγαλύτερης μείωσης. «Το πιθανότερο να εξετάσουν το θέμα αυτό στην επικείμενη συνεδρίαση στη Ρωσία τον Ιούλιο».

Οι υπουργοί πετρελαίου από πέντε χώρες που παρακολουθούν τη συμφωνία καθώς και η Σαουδική Αραβία, ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΠΕΚ, αναμένεται να συναντηθούν στη Ρωσία στις 24 Ιουλίου. Θα μπορούσαν να υποβάλουν μια πρόταση προς τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), που πραγματοποιεί την επόμενη συνεδρίασή του τον Νοέμβριο, για τις πιθανές προσαρμογές στη συμφωνία.

«Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι μια μεγαλύτερη μείωση», δήλωσε απεσταλμένος άλλης χώρας, προσθέτοντας ότι κάποιες άλλες κινήσεις θα μπορούσαν να είναι η επιβολή πλαφόν στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στη Νιγηρία και τη Λιβύη, παρά η μείωση της παραγωγής τους.