Eκκινεί και πάλι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώνει ότι θα δεχθεί προτάσεις υποβολής ενδιαφέροντος μέχρι τις 24 Ιουλίου.

Θα πωληθεί το 31% από το 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΕΣΦΑ και το 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στον ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΟΙΣΟΠ έχει αποφασίσει να επιστραφεί και το υπόλοιπο 34% που δεν πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο. Ο νέος διαγωνισμός θα γίνει σε δυο φάσεις, τη φάση της προεπιλογής και τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει στην κυριότητητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που βρίσκεται στην νήσο Ρεβυθούσα.

To τίμημα του πρώτου διαγωνισμού ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 66% που είχε προτείνει το 2013 η αζέρικη Socar θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του διαγωνισμού.
Στους ενδιαφερόμενους μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, η ολλανδική Gasunie και η ισπανική Transgaz.
Για την υλοποίηση της διαδικασίας το ΤΑΙΠΕΔ όρισε ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους τις εταιρείες: Alantra Greece Corporate Advisors SA, Alpha Bank, τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη και την Clifford Chance LLP.